Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ellenőrzőpontok, szögesdrót, katonai mozgósítás: az USA készül a szélsőségesek tüntetéseire

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az amerikai hírszerzés és az FBI figyelmeztetései alapján vasárnapra, illetve az azt követő napokra az USA államainak fővárosaiban fegyveresek demonstrációira számítanak a hatóságok. A megmozdulásokat a mind ez idáig alá nem támasztott választási csalási vádak fűtik, melyeknek első számú terjesztője maga Donald Trump, a leköszönő elnök.

Több mint egy tucat állam mozgósította a Nemzeti Gárda tagjait, hogy a központi adminisztráció épületeit biztosítsák, miután a biztonsági fenyegetésekről szóló híreket megerősítették a szövetségi nyomozók. A megmozdulásokon felfegyverzett szélsőjobboldaliakra is számítanak.

Több állam fővárosában átmenetileg lezárták a közterületeket az adminisztratív épületek körül. A biztonsági intézkedések közé tartozik például fémkordonok telepítése, ellenőrzőpontok felállítása, valamint alkalmasint több száztól több ezerig terjedő létszámú nemzeti gárdista összevonása. A Reuters tudósítása szerint Washingtonban több zászlóaljnyi egyenruhás gárdista állt pozícióba a város központjában, további mintegy 25 ezer pedig Joe Biden megválasztott elnök szerdai beiktatásának biztosítására készül.

Mint ismeretes, január 6-án Trump-támogatók özönlötték el az Amerikai Egyesült Államok Capitoliumát, miután Paul Gosar republikánus kongresszusi tag kifogást emelt Joe Biden arizonai győzelme miatt. Egy ilyen felszólalás után a képviselők maximum két órán keresztül vitathatják meg az eredmény igazságtartalmát, Trump támogatói eközben kezdték el megrohamozni az épületet.

A tüntetőket végül sikerült kiszorítani a törvényhozás épületéből, ahol újraindult a november 3-i elnökválasztások eredményének hitelesítéséről szóló vita, de a tumultusnak négy halálos áldozata is lett, három tüntető mellett egy Capitoliumot védő rendőr is elhunyt, valamint több helyiséget megrongáltak.

A várható erőszak ellen egyébként nem csak a hatóságok, a baloldali radikálisok is készülnek. Ahogy arról a Mérce is beszámolt, New York-i antifasiszták széles koalíciója fogott össze január 10-én Manhattan belvárosában, hogy közösségi önvédelemmel és örömteli ellenállással tiltakozzanak az ellen a találkozó ellen, amelyet a január 6-i washingtoni zavargásokat kirobbantó csoportokhoz kötődő szervezetek hirdettek meg. A Proud Boys és más, Donald Trump amerikai elnökkel szimpatizáló csoportok felvonulása végül meghiúsult, írja az It’s Going Down híroldal.

A tömeges mozgósítást alulról szerveződő antifasiszta és antirasszista csoportok végezték, hogy feleletet adjanak a szélsőjobboldali megmozdulásra, amelynek – nézetük szerint – az volt a célja, hogy az erőszakot az egész ország területére kiterjesszék.

Az Outlive Them NYC és az United Against Racism and Fascism NYC csoportokat is magába foglaló tömörülés nézete szerint „ha a Proud Boys és más szélsőjobboldali és fasiszta csoportok megjelennek egy olyan városban, mint amilyen New York, akkor nem a kormányzati épületeket akarják megtámadni, s nem is a kormányzati tisztviselőket, hanem a feketéket, a zsidókat, a bevándorlókat, a melegeket és a fogyatékkal élőket, azaz mindenkit, aki az útjukba kerül”.

(CNN, Reuters)