Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

CNN: Biztonsági fenyegetésről tájékoztattak szakértők Joe Biden beiktatásának napjára

Ez a cikk több mint 3 éves.

Mintegy 10 nappal Joe Biden ünnepélyes beiktatása előtt arra figyelmeztet több elemző a CNN riportja szerint, hogy továbbra se hallgattak el a szélsőséges hangok az Egyesült Államokban, amelyek erőszakra szólítanak fel szövetségi politikusok és intézmények ellen.

„Látunk társalgásokat ezektől a fehér felsőbbrendűség-hívőktől, szélsőjobboldali extremistáktól – felbátorodva érzik magukat jelenleg. Abszolút arra készülünk, hogy ez a fajta erőszak még rosszabb lesz, mielőtt elcsitul.”

– mondta Jonathan Greenblatt, az Anti-Defamation League (ADL) nevű rasszizmus és antiszemitizmus ellen küzdő szervezet igazgatója néhány nappal az amerikai törvényhozás épületének szélsőségesek általi megostromlása után.

John Scott-Railton, a Torontói Egyetem Citizen Lab nevű kiberbiztonsági csoportjának vezető kutatója szerint több olyan jobboldali internetes fórum van, ahol a Kongresszus épületének feldúlását sikerként könyvelik el.

A kutatók ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy a Capitolium ostromát megelőző napokban, hetekben egyértelmű jelei voltak annak, hogy tömeges erőszak készülődik.
Az amerikai titkosszolgálat közleményben igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy a beiktatásnapi ceremónia biztonságos lesz:
„Az Egyesült Államok elnökének beiktatása szerves része demokráciánknak. Az 59. elnöki beiktatáson részvevők biztonsága a lehető legfontosabb számunkra.”

Mint ismeretes, január 6-án Trump-támogatók özönlötték el az Amerikai Egyesült Államok Capitoliumát, miután Paul Gosar republikánus kongresszusi tag kifogást emelt Joe Biden arizonai győzelme miatt. Egy ilyen felszólalás után a képviselők maximum két órán keresztül vitathatják meg az eredmény igazságtartalmát, Trump támogatói eközben kezdték el megrohamozni az épületet.

A tüntetőket végül sikerült kiszorítani a törvényhozás épületéből, ahol újraindult a november 3-i elnökválasztások eredményének hitelesítéséről szóló vita, de a tumultusnak négy halálos áldozata is lett, három tüntető mellett egy Capitoliumot védő rendőr is elhunyt, valamint több helyiséget megrongáltak.

Donald Trump továbbra is kétségbe vonja a választás eredményét.

Joe Biden megválasztott amerikai elnök a támadások után vetette fel, – pártállásra, vagy ideológiára való tekintet nélkül kell a nemzetbiztonságnak sokkal szorosabban fognia az „ideologikus csoportosulásokat” a történtek után. Biden baloldali kritikusai ennek kapcsán attól tartanak, hogy a szélsőségek elleni fellépés ürügyén az elnök a Black Lives Matter és a teljesen békés baloldali szakszervezeti mozgalom elleni fellépésre is alkalmas új törvényt szorgalmazhat a jövőben.

(CNN)