Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

New York-i antifasiszták hiúsították meg a washingtoni zavargásokhoz kötődő csoportok gyülekezését Manhattanben

Ez a cikk több mint 3 éves.

New York-i antifasiszták széles koalíciója fogott össze január 10-én Manhattan belvárosában, hogy közösségi önvédelemmel és örömteli ellenállással tiltakozzanak az ellen a találkozó ellen, amelyet a január 6-i washingtoni zavargásokat kirobbantó csoportokhoz kötődő szervezetek hirdettek meg. A Proud Boys és más, Donald Trump amerikai elnökkel szimpatizáló csoportok felvonulása végül meghiúsult, írja az It’s Going Down híroldal.

A tömeges mozgósítást alulról szerveződő antifasiszta és antirasszista csoportok végezték, hogy feleletet adjanak a szélsőjobboldali megmozdulásra, amelynek – nézetük szerint – az volt a célja, hogy az erőszakot az egész ország területére kiterjesszék.

Az Outlive Them NYC és az United Against Racism and Fascism NYC csoportokat is magába foglaló tömörülés nézete szerint „ha a Proud Boys és más szélsőjobboldali és fasiszta csoportok megjelennek egy olyan városban, mint amilyen New York, akkor nem a kormányzati épületeket akarják megtámadni, s nem is a kormányzati tisztviselőket, hanem a feketéket, a zsidókat, a bevándorlókat, a melegeket és a fogyatékkal élőket, azaz mindenkit, aki az útjukba kerül”.

Az antifasiszta ellenállók úgy látják, hogy a „január 6-i események mindenki számára világossá tették, amit az antirasszista mozgalmak már évek óta ismételgettek: az autokrata utcai erőszakszervezetek, melyeket a fehér hatalom és a rendőri büntetlenség érlelt naggyá, felbátorodott fasiszta politikai mozgalommá alakult, amely most meg kívánja szerezni az irányítást”.

„Milliók eszmélhettek rá arra, hogy nem támaszkodhatunk a rendőrségre, a magánszektorra vagy a fehér felsőbbrendűséget hirdető társadalomnak a kormányzati intézményeire, hogy megvédjük közösségünket az általuk létrehozott szörnyektől”, állítják a tiltakozók, akik kifejezték a szolidaritásukat mindazok iránt, akiket szélsőjobboldali csoportok támadtak meg.

A megmozdulás Carl Schurz Parkban, az antifasiszta és antirasszista mozgalmak virrasztásának állandó színhelyén ért véget.

Címlapkép: Mérce