Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hetvenezer család vált otthontalanná a járvány alatt Angliában

Ez a cikk több mint 3 éves.

Több, mint 70 000 háztartás vált otthontalanná a pandémia kezdete óta és további több tízezer áll az otthontalanság szélén Nagy Britanniában, annak ellenére hogy a kormány a járvány kezdetén ígéretet tett a kilakoltatások megelőzésére és az albérlők védelmére.- Írja a The Guardian.

A brit lakhatásügyi államtitkár, Robert Jenrick tavaly márciusban még úgy fogalmazott „senkinek sem kell elveszítenie az otthonát a koronavírus miatt”. Ezzel szemben, bár a kilakoltatásokat 10 hónapra felfüggesztették, mégis közel 208 ezer háztartás kereste fel a helyi önkormányzatokat, hogy segítséget kérjenek hajléktalanként, vagy otthonuk megőrzése érdekében.

Közülük több, mint 50 ezren a hajléktalanság elkerülése érdekében kértek támogatást, de ami ennél is aggasztóbb, hogy 70 309-en már el is vesztették otthonukat.

A Munkáspárt lakhatási árnyék államtitkára elmondta, a számok azt mutatják, hogy a kormány megszegte azon ígéretét, miszerint a járvány következtében senki sem fogja elveszíteni otthonát.

Egy brit bérlői szakszervezet, az Acorn vezetője szerint a kormánynak a abba kell hagynia a „fillérhajhász főbérlők” érdekeinek a dolgozó emberek fölé emelését, és a krízis időtartamára, bizonytalan határidővel, fel kell függesztenie a kilakoltatásokat, és el kell engednie a járvány nyomán keletkezett bérlet adóságokat.

David Renard a Helyi Önkormányzatok Szövetségének (Local Government Assosiation) elmondta, az önkormányzatoknak további támogatásokra lesz szüksége az elkövetkezendő legnehezebb hetekben, hónapokban ahhoz, hogy a hajléktalanná vált, vagy annak szélén állóknak megfelelő lakhatást tudjon biztosítani.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Angliában megjelent új, gyorsabban terjedő  koronavírus mutáció miatt az országot teljes egészében lezárták. A brit szigeteken az elmúlt héten több nap is közel 60 ezer új fertőzöttet találtak, naponta a járvánnyal összefüggésbe hozható  haláleset száma is rendszeresen 1000 fő körül alakul, ezzel Európában jelenleg a szigetországban pusztít leginkább a koronavírus.

Címlapkép: Wikimedia Commons