Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Angliát elszigeteli Európa az új COVID-törzs miatt, mi viszont kimehetünk az utcára szenteste

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az Operatív Törzs hétfői sajtótájékoztatóján kiderült, hogy karácsonykor egy éjszakára feloldják a hetek óta tartó éjszakai kijárási tilalmat, így december 24. este és 25. reggel között ugyanúgy lehet majd az utcán tartózkodni, mint békeidőben. Az OT sajtótájékoztatója az alább nézhető vissza:

A rendezvények – beleértve a magánrendezvények, családi események, mint például a karácsonyi vacsora – esetében ugyanakkor továbbra is fennáll a tízfős létszámkorlát.

Vagyis aki nem akarja, hogy karácsonyra megbüntesse a rendőrség ha véletlenül tiltott gyülekezésen kapja a családdal, akkor ennél kevesebb főt érdemes meghívnia az ünnepre, noha ebbe a 14 év alatti gyerekek nem számítanak bele. A karácsonyi lazítás annak is köszönhető, hogy az OT szerint „platóra került” a járvány Magyarországon, pozitívak a tendenciák, egyre kevesebb az aktív fertőzött, ugyanakkor Müller Cecília arra is figyelmeztetett, hogy továbbra is több, mint 7000 ember van kórházban a járvány miatt.

Napi számok december 21-én Magyarországon, a kormányzati tájékoztatás szerint:

  • Meghalt 183 beteg, és
  • újabb 2141 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést.
  • 305 130-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma.
  • Az elhunytaké 8282-re emelkedett,
  • a gyógyultak száma 102 962.
  • Az aktív fertőzöttek száma 193 886.
  • Kórházban 7097 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 517-en vannak lélegeztetőgépen.
  • Hatósági házi karanténban 32 486-an vannak,
  • a mintavételek száma 2 520 288-ra emelkedett.

A tisztifőorvos elmondta, amikor megkezdődik majd a nép vakcinálása, akkor első körben az egészségügyi személyzet, majd a szociális dolgozók, a veszélyeztetettek, a létfontosságú szolgáltatások területén dolgozók fogják megkapni, a társadalom egyre szélesebb rétegei. Müller azt is elmondta, Magyarország felkészült a jelenlegi ütemben várható mennyiségű vakcina szállítására, tárolására és terjesztésére is, ugyanakkor folyamatosan fejlesztik is a szükséges infrastruktúrát.

Mindazonáltal mind az OT, mind a kormány külön (a miniszterelnökkel illusztrálva) bejelentették, hogy akármit hozzon is a jövőév, 2021. végéig a társadalom átoltásának megkezdésétől függetlenül minden bizonnyal maradni fognak a korlátozások és a járványhelyzet.

 

2021 vége előtt nem leszünk túl a válságon. Könnyebb szakaszok talán lesznek az első adag vakcina után, majd az…

Közzétette: Magyarország Kormánya – 2020. december 21., hétfő

A kormány arról is döntést hozott, hogy Európa számos országához hasonlóan leállítja a légiforgalmat Magyarország és az Egyesült Királyság között.

Az elmúlt napokban vált bizonyossá, hogy a jelenlegi járványt okozó koronavírus egy új törzsét, egy új mutációját fedezték fel az Egyesült Királyságban, azon belül is Délkelet-Angliában ami a korábban ismertnél hetven százalékkal jobban fertőz – egyébként érdemes megjegyezni, hogy a variánst immár Dániában, Hollandiában és Olaszországban is regisztrálták a hatóságok.

Ami jó hír, hogy hatnak ellene a jelenlegi vakcinák – amik közül a Pfizerét valószínűleg délután engedélyezi az EU -, és nem halálosabb, mint a jelenleg elterjedt variáns, mindazonáltal már csak azért, mert gyorsabban terjed, valószínűleg súlyosbítani fogja a járványhelyzetet, és a társadalom nagyobb átfertőzése miatt minden bizonnyal számszerűen többen lesznek azok is, akik súlyosabb tüneteket produkálnak.

Az új vírusvariáns terjedése miatt nemcsak Magyarország zárja le határait éjféltől az Egyesült Királyságból érkező repülők előtt, de Lengyelország, Franciaország, Belgium, Hollandia, Németország, Ausztria, Írország, Olaszország, Horvátország, Bulgária, Románia, a balti országok, valamint Törökország, Izrael, Kuvait, Kanada és Salvador sem fogadja a légiforgalmat.

Emellett Franciaország is lezárta a tengeri teher- és személyforgalom elől Calais és Dunkerque kikötőit, amik angliai párjukkal Doverrel a legforgalmasabb tengeri útvonalat jelentik, és Hollandia is felfüggesztette a kompközlekedést.

A karácsonyi forgalomban átlagosan napi tízezer kamion kel át a csatornán, a jelenlegi, hétfő reggel bejelentett intézkedések várhatóan 48 órán át lesznek hatályban, azonban ez nincs kőbe vésve, és könnyen lehet, hogy meghosszabbítják a lezárást. A forgalomkorlátozás az emberek mozgásával járó forgalomra vonatkozik, tehát a teherautók söfőreire és a személyforgalomra. A vontató és sofőr nélkül felpakolt félpótkocsik ugyanakkor továbbra is közlekedhetnek.

Vasárnapról hétfőre virradóra lezárták a Csatorna alagutat is, bár a kontinensről a brit szigetek felé irányuló forgalom egyelőre továbbra is folyhat, még ha jelen helyzetben nem is kifejezetten népszerű úticél az Egyesült Királyság, pláne, hogy a beutazók nem tudhatják, mikor hagyhatják el az országot.

A teherforgalmat is érintő lezárások miatt Nagy-Britannia még a vészesen közelgő Brexit előtt megtapasztalhatja az áruhiány egyes formáit, ugyanis A brit Élelmiszer- és Üdítőital-szövetség (FDF) szerint fennakadások lehetnek az ország friss élelmiszer ellátásában, ahogy a brit exportcikkek sem tudnak átkelni a kontinensre.

A környező országok közül Szerbia szigorított a beutazási feltételeken, immár 48 óránál nem régebbi PCR-tesztre van szüksége a beutazóknak, amennyiben nem szerb állampolgárok. Utóbbiak teszt nélkül az ország területére léphetnek, azonban tíznapos karantén vár rájuk.

Oroszországban, Szentpéterváron pedig az éjjel kiesett a 14. emeletről az ország egyik vezető kutató tudósa, aki a vlagyivosztoki egyetem orvostudományi központját vezette, emellett dolgozott Szentpéterváron, valamint az Edinburgh-i Egyetemen végzett kutatásokat. Alapvetően a rák ellenszerén dolgozott, ugyanakkor részt vett koronavírus-vakcina fejlesztésében is.

Az orosz hatóságok szerint a biológus gyilkosság áldozata lett, és őrizetbe is vették volt osztálytársát, aki vendégül látta jelenlegi oroszországi tartózkodása idején.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila