Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy éven át titokban szervezték a Google új szakszervezetét

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Google leányvállalatának, az Alphabet cégnek a dolgozói egy éven át titokban szervezték azt a szakszervezetet, amelynek létezését január 4-én nyilvánosan is bejelentették.

Parul Koul és Chewy Shaw, a szervezet ügyvezető elnöke és alelnöke nyílt levelet jutattott el New York Timeshoz eljutott, amelyben elmesélik, milyen események és megfontolások vezettek el a szakszervezet létrehozásához.

A levél szerzői kiemelik azt az esetet, amikor 2018-ban a Google dolgozói világszerte kivonultak a munkahelyükről, hogy így tiltakozzanak a munkahelyi szexuális zaklatás és bántalmazás ellen. A 2018-as tiltakozást az váltotta ki, hogy a cég több millió dolláros végkielégítést adott azoknak a vezetőknek, akiket korábban szexuális zaklatás miatt bocsátottak el.

Emellett a szakszervezeti vezetők felróják a Google-nek Timnit Gebru, mesterséges intelligencia kutató idén történt esetét is, akit azért rúgott a cég, mert több színesbőrű munkavállaló felvételét szorgalmazta és mert szerinte a cég által fejlesztett mesterséges intelligenciatechnológiák diszkriminatívak a színesbőrűekkel szemben.

A szakszervezet minden dolgozót kíván képviselni, ezért külön felhívják a figyelmet a cégen belüli egyenlőtlenségekre, amelyek egyszerre fizetésbeli és etnikai jellegűek:

„A Google dolgozóinak körülbelül fele idénymunkás, szállító vagy vállalkozó. A teljes munkaidőben foglalkoztatottakhoz képest alacsonyabb fizetést kapnak, kevesebb juttatást kapnak, és a munkájuk stabilitása csekély, bár gyakran pontosan ugyanazt a munkát végzik. Nagyobb valószínűséggel fekete- vagy barnabőrűek – ez egy szegregált foglalkoztatási rendszer, amely a vállalat munkaerőjének felét másodosztályú szerepekben tartja. Szakszervezetünk megpróbálja feloldani ezt a súlyos igazságtalanságot.”

Nemcsak a munkahelyi viszonyok javítása érdekében, hanem a Google politikai ügyei miatt is nyomás alá kívánja helyezni a techóriást az új szakszervezet.

A dolgozók korábban is tiltakoztak az úgynevezett Maven Projekt ellen, melynek keretén belül a Google olyan mesterséges intelligencia alapú szoftvereket fejlesztene a Pentagon számára, amelyeket a dróntámadások fejlesztésére használnának, és tiltakoztak a Dragonfly Projekt ellen is, amely egy olyan Google által létrehozott internetes keresőmotor protípusa, amit úgy terveztek, hogy kompatibilis legyen Kína állami cenzúrájával.

Az ehhez hasonló projektekbe szeretnének nagyobb beleszólást a dolgozók, hogy ne csak a profitérdekek döntsenek, hanem a kifejlesztett technológiák társadalmi következményeit is figyelembevegyék.

A jövőbeli szakszervezet tehát több fronton kíván majd csatákat vívni és nem egy-egy cégen belüli réteget szeretne képviselni, hanem minden dolgozót. Amint írják:

„Mi vagyunk azok a munkások, akik Alphabetet felépítettek. Kódot írunk, irodákat takarítunk, ételt szolgálunk fel, buszokat vezetünk, teszteljük az önvezető autókat, és mindent megteszünk, hogy ez a behemót cég folyamatosan működjön. Az Alphabethez azért csatlakoztunk, mert olyan technológiát akartunk felépíteni, amely jobbá teszi a világot. A vállalatvezetők azonban újra és újra a nyereséget helyezik előtérbe. Összefogunk – idénymunkások, szállítók, vállalkozók és teljes munkaidős alkalmazottak -, hogy egységes munkavállalói hangot hozzunk létre. Azt akarjuk, hogy az Alphabet olyan vállalat legyen, ahol a munkavállalók értelmesen beleszólhatnak a minket és a társadalmakat érintő döntésekbe.”

Címlapkép: Flickr / Niharb