Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Google több ezer alkalmazottja kisétált az irodából, hogy tiltakozzon a szexuális zaklatás ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Google több ezer alkalmazottja sétált ki csütörtökön a cég irodáiból világszerte, hogy a munka felfüggesztésével tiltakozzanak a főként nők elleni irányuló szexuális bántalmazás és munkahelyi zaklatás ellen. A felháborodást főként az okozta, hogy múlt héten kiderült, a 94 ezer embert foglalkoztató cég több millió dollárnyi végkielégítést fizetett ki több szexuális zaklatás miatt kirúgott korábbi alkalmazottjának.

Fotó: A Google alkalmazottai felfüggesztik a munkát a cég szingapúri irodájában, hogy ezzel tiltakozzanak a munkahelyi szexuális zaklatás ellen. / Twitter

A botrányt az Android operációs rendszer atyjaként számon tartott Andy Rubin elbocsátásának körülményei robbantották, amikor kiderült, a vezető beosztású férfinak azok után ítélt meg a cég 90 millió dolláros végkielégítést, hogy egy korábbi alkalmazottja szexuális zaklatással vádolta meg.A Google belső vizsgálata megalapozottnak találta a vádat, ennek ellenére döntöttek az elképesztő összegű végkielégítés mellett.

Rubin nem az egyetlen, aki ilyen kedvező körülmények közt hagyhatta el a céget: a New York Times szerint az elmúlt évtizedben még két vezető beosztású férfit vádoltak meg szexuális zaklatással, egyikőjük szintén millió dolláros végkielégítésben részesült, másikuk pedig a cégnél maradhatott, ugyanúgy vezető pozícióban.

A New York Times cikkének megjelenését követően a Google igazgatója, Sundar Pichai és egyik alapítója, Larry Page nyilvánosan bocsánatot kért alkalmazottaitól. „Megértem a haragot és a csalódottságot, amit sokatok érez” – írta Pichai. „Én is ezt érzem, és teljes mértékben elkötelezett vagyok, hogy lépéseket tegyünk egy olyan problémával szemben, ami túl régóta terheli társadalmunkat…és igen, a Google-t is.”

A nap folyamán kisétáló alkalmazottak egy üzenetet hagynak az asztalukon: „Azért nem vagyok az asztalomnál, mert kisétáltam a többi Google és külsős alkalmazottal, hogy tiltakozzunk a szexuális zaklatás, visszaélések, az átláthatóság hiánya és az olyan munkahelyi kultúra ellen, ami nem megfellő mindenki számára.”

A BBC szerint ez a típusú koordinált tiltakozás eddig példátlan volt a szilícium-völgyi cégek körében, de „az egyre eltökéltebb munkavállalói aktivizmus trendjét követi”. Szeptemberben például a McDonald’s dolgozói is sztrájkba fogtak az USA-ban, hogy a cégen belüli szexuális zaklatás ellen tiltakozzanak.

(The New York Times, BBC)