Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Történelmi sztrájkot terveznek a McDonald’s dolgozói

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szeptember 18-án, kedden 10 amerikai városban terveznek egész napos sztrájkot a McDonald’s dolgozói, hogy felhívják a vezetőség figyelmét a gyorsétteremlánc egyes helyszínein eluralkodó munkahelyi zaklatásra. A szervezők szerint az esemény történelmi jelentőségű, mivel 1912 óta ez az első olyan sztrájk az USA-ban, amit kifejezetten a munkahelyi szexuális zaklatás robbantott ki, ráadásul az első, ami államokon átívelő.

A sztrájkot a McDonald’s dolgozóiból felállt női bizottságok szervezik, főszervezői között számos olyan nő van, aki már adott be panaszt az Egyesült Államok Esélyegyenlőség a Foglalkoztatásban Bizottságához a gyorsétteremben eluralkodó és kiterjedt szexuális zaklatással kapcsolatos tapasztalatai miatt. A McDonald’s hivatalos közleményében azt hangsúlyozta, hogy elegendő szabályzás és védelmi mechanizmus van érvényben az éttermeikben a zaklatás megakadályozása és megelőzése érdekében, de a 22 éves Tanya Harrell szerint, aki a sztrájk egyik főszervezője, a cég nem sokat tett a zaklatás ellen:

„Azt akarják, hogy az emberek elhiggyék, hogy érdekeljük őket, de nem érdekeljük. Sokkal jobb munkát is végezhetnének.” Harrell egyike azoknak, akik korábban feljelentést tettek. Őt huzamosan zaklatta verbálisan és fizikailag is egy munkatársa, de amikor a menedzsereinek szólt, ők csak nevettek rajta.

A sztrájk követelései közt szerepel, hogy a McDonald’s fejlessze azokat a folyamatokat, amik szabályozzák a zaklatási panaszok bejelentését és fogadását, és tegye kötelezővé alkalmazottainak és menedzsereinek, hogy részt vegyenek egy zaklatás ellenes tréningen. Chicagóban, Durhamben, Kansas City-ben, Los Angelesben, Miamiben, Milwaukeeban, New Orleansben, Orlandóban, San Franciscóban és St. Louis-ban hirdették meg a sztrájkot, bár az érintett városoknak nem az összes McDonald’s-ában lesz munkabeszüntetés.

Mary Joyce Carlson munkaügyi ügyvéd szerint, aki a sztrájk főszervezőinek zaklatásos panaszait intézi, a mostani mozgósítás kihathat a McDonald’s dolgozóinak bérharcára is. Carlson szerint a McDonald’s aktívan harcolt dolgozóinak szakszervezetté alakulása ellen, de előfordulhat, hogy a mostani harag a szexuális zaklatás ellen átcsap a magasabb bér követelésébe is.

Jelenleg az USA-ban a minimálbér 7,25 dollár órabérben számolva, azaz körülbelül 2000 forint óránként, bár egyes államokban magasabb ennél. Tanya Harrell 8,15 dollárt keres óránként a McDonald’s-nál, Kim Lawson, a sztrájk másik szervezője 9 dollárt. A Demokrata Párt Bernie Sanders által képviselt balszárnyának képviselői többek közt a 15 dolláros minimálbérért küzdenek, többen közülük a most zajló demokrata előválasztásokon váratlan győzelmeket értek el ismertebb és beágyazottabb ellenfeleikkel szemben.