Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Eltörölték a tamponadót az Egyesült Királyságban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az eddig európai uniós jogszabály által előírt 5 százalékos minimum áfával terhelt menstruációs termékek adóját most teljesen megszüntette az Egyesült Királyság.  A munkáspárti kormány még 2001-ben döntött arról, hogy Nagy-Britanniában a lehető legalacsonyabb, 5%-os adókulccsal terheljék a higiéniai termékeket. Január elsejétől azonban már nem vonatkoznak a britekre az Európai Unió által előírt adózási szabályok, így az 5%-os minimum sem. A higiéniai termékekre vonatkozó adó eltörlését már a 2016-os költségvetési törvénybe is belefoglalták arra az esetre, ha a britek teljesen kilépnének az EU-ból, ami a négy évig húzódó Brexit végével most megtörtént.  Megszüntetni az adót korábban ugyan nem tudták, de 2015-ben az Egyesült Királyságban létrehoztak egy úgynevezett Tampon Adó Alapot, amellyel a menstruációs termékek után beszedett adó összegével támogattak  hátrányos helyzetű nőket segítő alapítványokat.

A „szexista adóként” vagy „tamponadóként” elhíresült adónemet az elmúlt években rengeteg kritika érte, többek között azért, mert a szabályozás nem esszenciális termékekként fogja fel a női higiéniai árucikkeket. Az úgynevezett menstruációs szegénységben élő nőknek azonban óriási nehézséget okoz, hogy nem tudják megengedni maguknak a nélkülözhetetlen menstruációs termékeket. A higiénia hiánya pedig egy újabb problémát, a fertőzés veszélyt is magában hordozza. Aktivisták szerint a megadóztatott menstruációs termékek csak tovább növelik a nemek közötti egyenlőtlenségeket, ezért az adónem kifejezetten szexista.

Az Egyesült Királyság mostani döntése alapján a pénzügyminisztérium becslése szerint egy átlagos brit nő az élete során akár 40 fontot (nagyjából 16 ezer forintot) spórolhat, írja a BBC. Felicia Willow, a Fawcett Society nőjogi jótékonysági igazgatója a lapnak úgy nyilatkozott

„Hosszú út vezetett idáig, de sikerült elérni, hogy az adónem, amely az egészségügyi termékeket luxuscikkeknek minősítette, végre a történelem könyveké legyen.”

Korábban a német parlament szavazta meg a menstruációs termékek adójának csökkentését, ahol a 19 százalékos adó mértékét 7 százalékra redukálták. A higiéniai termékekre kiszabott adót  már számos ország is eltörölte, köztük Kanada, Ausztrália és Írország, valamint az USA több tagállama. Skóciában pedig a világon egyedüliként ingyen biztosítanak a tamponokat és a betéteket mindenkinek, akinek szüksége van rájuk.

Az Európai Bizottság még 2018-ban tett javaslatot az EU-s áfatörvény módosítására, amely lehetővé tette volna a tagállamok részére, hogy beszüntessék a menstruációs termékekre kiszabott adót, azonban ezt nem minden tagállam fogadta el.

Magyarországon MSZP és az LMP politikusai nyújtottak be 2019-ben törvényjavaslatot a tamponok és egészségügyi betéteket áfamentessé tételére, ezt viszont a parlament gazdasági bizottsága ezt leszavazta .

A probléma nagyon is súlyos, ugyanis hazánkban minden 5. nő él menstruációs szegénységben, de Magyarországon a legmagasabb a higiéniai termékekre kivetett adó is.

A témáról azonban még mindig nem zajlik elég nyílt kommunikáció, nem végeznek pontos felméréseket, és maguk az érintettek is – érthető módon – nagyon nehezen beszélnek róla. Eddig különböző civil kampányok és adománygyűjtések indultak a menstruációs szegénység felszámolására, a kormány azonban egyelőre nem hajlandó foglalkozni a problémával.