Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Menstruációs szegénységben élő hajléktalan nők megsegítéséért indult gyűjtés Budapesten

Ez a cikk több mint 3 éves.

Gyűjtést indít a menstruációs szegénységben élő hajléktalan nők megsegítéséért a Food Not Bombs. A civil szervezet célja azonban nem kizárólag az intim higiéniai termékek gyűjtése, hanem hogy ezáltal láthatóvá tegyen egy láthatatlan, tabunak számító problémát, és felhívja a figyelmet: a menstruációs szegénység ma Magyarországon sokkal több nőt érint, mint azt bárki gondolná, 5-ből 1 nő ugyanis nem tud megfelelő termékeket használni menstruációja idején.

A szervezet elsősorban a hajléktalan nők helyzetére szeretné felhívni a figyelmet, mivel az ő esetükben a zsebkendőkkel, rongyokkal, újságpapírral és a korlátozottan elérhető tisztálkodási lehetőségek közepette átvészelt menstruáció sokkal nagyobb a fertőzésveszélyt hordoz magában.

„Eszetekbe jutott-e már az, hogy éves szinten mennyi pénzt költötök intim higiéniás szerekre? Vagy az, hogy a különböző termékek között mi a különbség? Gondoltatok-e arra, hogy ami nektek természetesen ott van a polcon, másnak nagyban, rossz irányban befolyásolja az életét?”

– teszi fel a kérdést a Food Not Bombs.

A témáról azonban még mindig nem zajlik elég nyílt  kommunikáció, nem végeznek pontos felméréseket, és maguk az érintettek is – érthető módon – nagyon nehezen beszélnek róla.

„Szeretnénk, hogy ez a téma igenis éljen a köztudatban, valamint szeretnénk, ha mindenki tudná, hogy a hajléktalansággal és mélyszegénységgel a menstruáció nem szűnik meg!”

– írják.

A szervezet arra kéri az embereket, tegyék ki a gyűjtést hirdető plakátjukat a munkahelyükön, küldjék el barátaiknak, vásároljanak együtt, beszélgessenek a témáról közösen, hisz így elindulhat a kommunikáció ebben a nagyon fontos témában.

Fontos, hogy kizárólag egészségügyi betéteket és nedves törlőkendőt gyűjtenek. A tampon és a menstruációs kehely ebben a helyzetben nem lehet opció, hiszen fennáll a fertőzésveszély, valamint az érintett nők nagy többségének nincs lehetősége a fertőtlenítésre. Az adományokat minden vasárnap 10 és 16 óra között lehet leadni Budapesten, az Aurórában.