Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A német parlament megszavazta a női higiéniai termékek áfacsökkentését

Ez a cikk több mint 4 éves.

Megszavazta a parlament: jövő évtől csökkentik a női higiéniai termékek adóját Németországban, írja a CNN. Az eddig 19 százalékos adó mértéke 7 százalékra csökken következő év január elsejétől.

A lap Nanna-Josephine Roloff és Yasemin Kotra aktivistákat kereste meg az ügyben, akik arról meséltek: még évekkel ezelőtt elindítottak egy online petíciót, amelyet több, mint kétszázerzen írtak alá. Lassanként mások is követni kezdték példájukat, az összegyűlt aláírásokat végül sikerült eljuttatni a parlamenthez, akik megszavazták, hogy a menstruációs eszközöket 2020-tól alacsonyabb adókategóriába sorolják – eddig ugyanis a luxustermékekkel estek egy kategóriába.

A menstruációs termékek magasa áfája nem csak Németországban téma: náluk az Európai Unióban a 11. legmagasabb adóteher sújta ezeket az eszközöket, de a listát Magyarország vezeti a maga 27 százalékával.

Az MSZP és az LMP politikusai emiatt még a nyáron nyújtották be javaslataikat a magyar parlament elé, de ezeket október végén leszavazták, nem jutottak túl a parlamenti bizottságokon. Az LMP törvényjavaslata szerint a tamponokat és egészségügyi betéteket afamentessé kellett volna tenni, az MSZP képviselői pedig ehhez hasonlóan arra szólították fel a kormányt, hogy vizsgálja meg a menstruációval kapcsolatos higiéniai termékek áfacsökkentésének lehetőségét, valamint azt, hogyan lehetne megoldani a szegénységben élő nők hozzáférését ezekhez, akár ingyenesen.

Az LMP törvénymódosítása 5 igen és 10 nem szavazatot kapott a parlament gazdasági bizottságától, az MSZP javaslata 4 igen és 10 nem szavazat mellett bukott el.

Címlapkép: Kép: Pixabay