Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

1,8 milliárd forinttal emeli a kormány a főváros hozzájárulását az agglomerációs tömegközlekedéshez

Ez a cikk több mint 3 éves.

6,5 milliárdról 8,3 milliárd forintra emeli a kormány a főváros agglomerációs közlekedéshez való hozzájárulását – derül ki a szerda esti Magyar Közlönyből.

A Budapest agglomerációjában végzett autóbuszos és vasúti szolgáltatást a Fővárosi Önkormányzat és a kormány fele-fele arányban finanszírozza, a most megjelent kormányrendelet értelmében azonban a fővárosnak a növekvő költségek miatt 2021-ben és 2022-ben 3 milliárd forinttal kell hozzájárulnia a fővárosi és elővárosi buszközlekedéshez, 5,29 milliárd forinttal pedig a vasúti közlekedéshez, ami a korábbi összeghez képest 1,8 milliárd forintos ( azaz 27%-os) pluszköltséget jelent.

Ezzel kapcsolatban Tüttő Kata főpolgármester-helyettes Facebook-oldalán emlékeztet:

a kormány megtiltotta az önkormányzatoknak, hogy jövőre adót emeljenek (még az infláció mértékével sem emelkedhet semmi), ezzel szemben viszont a kormány az emelkedő költségekhez igazíthatja a főváros hozzájárulását.

„Azt mondja a kormány, hogy nőttek a kiadásaik, azt meg kell téríteni. Óriási. Ebben az országban úgy tűnik csak nekik nőttek a kiadásaik” – írja Tüttő, hozzátéve: mindeközben a budapesti közösségi közlekedési jegyárbevétel több mint harmadával csökkent a járvány miatt, vagyis ebből a be nem folyt bevételből kellene most 27%-kal többet fizetnie a fővárosnak.

Ahogy arról beszámoltunk, az ellenzék az év utolsó napján közös nyilatkozatban állt ki a kormány önkormányzatokat sanyargató intézkedései ellen. Úgy vélik, az Orbán-kormány „első- és másodrendű állampolgárokra” osztja az országot, lemond az ellenzéki vezetésű településeken élő mintegy 2,5 millió magyarról, lerombolja a magyar önkormányzatiságot és állástalan emberek és jövőjüket féltő vállalkozások százezreit hagyja segítség nélkül.

A helyi iparűzési adó felének elengedése országszerte komoly indulatokat váltott ki, miután azt sokan a 2019-es ellenzéki győzelemmel szembeni politikai bosszúként értékelik, mondván, a válságból való kilábalást aligha segít majd az intézkedés, sok települést viszont a csőd szélére sodor, miközben a kormánypárti önkormányzatok milliárdos segítséget kapnak.

Címlapkép: MTI