Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

SURE-program: hajlandó lesz a munkavállalók megsegítése érdekében a kormány az Unióhoz fordulni?

Ez a cikk több mint 3 éves.

Januárban ismét lehetősége nyílik a kormánynak arra, hogy uniós forrást igényeljen a nehéz helyzetbe került munkavállalók megsegítésére – kérdés, hogy élni fog-e ezzel a lehetőséggel, Ujhelyi István EP-képviselő szerint ugyanis már az első hullám idején is „noszogatni kellett”, hogy egyáltalán pályázzanak egy pénzösszegre.

A SURE nevű programot az Unió még idén tavasszal indította el, amelynek lényege, hogy a a koronavírus-járvány összefüggésében a polgárok védelmét és a pandémia súlyos társadalmi-gazdasági következményeinek enyhítését célozza. A tagállamok így kedvező feltételek mellett nyújtott uniós kölcsönök formájában juthatnak pénzügyi támogatáshoz, amelyek segítenek kezelni a munkahelyek megőrzését célzó nemzeti közkiadások hirtelen megugrását. Konkrétan ahhoz járulnak hozzá, hogy a tagállamok fedezni tudják a csökkentett munkaidős foglalkoztatás nemzeti rendszereinek finanszírozásához, valamint a koronavírus-világjárvány nyomán bevezetett hasonló intézkedésekhez közvetlenül kapcsolódó költségeket, különösen az önálló vállalkozók esetében.

A szocialista EP-képviselő írásbeli kérdéssel fordult Nicolas Schmit foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős uniós biztoshoz, aki a napokban arról tájékoztatta, hogy a programot már igénybevett tagországok számára – így Magyarország számára is – elérhetővé teszik a még szabad forrásokat egy második pályázati körben, összesen mintegy 9,7 milliárd euró összértékben. A képviselő szerint a kormánynak már januárban jeleznie is kellene pályázati szándékát, illetve azt, hogy milyen célokra kívánja elkölteni a hitelt.

Az összesen 100 milliárd eurós keretből számos tagállam igényelt összegeket, Magyarország viszont már első körben is egészen keveset: míg például Csehország 2 milliárd eurót, Lengyelország 11 milliárdot, Románia pedig 4 milliárd eurót igényelt, addig a magyar kormány mindössze 504 millió eurós keretet hozott el Brüsszelből.

Ujhelyi szerint a kormány azt is megpróbálta eltitkolni, az összeget tulajdonképpen mire költötték el, pedig többek közt a a KATA-soknak adott átmeneti adókedvezményt, a családtámogatások rövid idejű kiterjesztését, valamint az egészségügyi dolgozóknak járó egyszeri juttatás kifizetését is.

„Az első körben kevés pénzre pályáztunk, de a sikeres lobbinknak köszönhetően most itt az újabb lehetőség, hogy a kormány újból nekiveselkedjen és újabb összeget hozzon el Brüsszelből. Ideje, hogy a Fidesz végre az emberek valódi problémáival foglalkozzon a folyamatos propaganda és hazudozás helyett. Tegyék asztalra az ellenzék által megfogalmazott javaslatokat, például az MSZP és a szakszervezetek által közösen kidolgozott programokat a munkavállalók megsegítése érdekében”

-mondta a képviselő, hozzátéve, hogy elvárja a kabinettől, hogy minél hamarabb világossá tegye, milyen célokra és milyen összegben kíván az újból megnyíló keretből igényelni.

❌ Ujhelyi: újabb milliárdokat igényelhetne az emberek megsegítésére Brüsszeltől a magyar kormány ❌
🔴 Januárban ismét…

Közzétette: Ujhelyi István dr. – 2020. december 28., hétfő

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt