Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Amit szabad a németeknek, nem szabad a kelet-európaiaknak, a német egészségügyi miniszter szerint

Ez a cikk több mint 3 éves.

A német egészségügyi miniszter kedden fejtette ki aggodalmát, miszerint a Kelet- és Dél-Kelet Európába az ünnepekre hazalátogatók (elsősorban az országban élő dolgozók) miatt megnőhet a koronavírus fertőzöttek száma. Jens Spahn üdvözölte egyúttal a közelmúltban bevezetett bajor szabályozást, ami minden külföldről hazatérőt  kötelező tesztelésnek vet alá.

A német külügyminiszter aggodalma egyrészt azért is különös, mert a német szabályozások nagyjából a magyarral egyenlő szigorúságúak az ünnepeket illetően: Németországban december 24. és 26. között az egy háztartásban élők egy másik háztartásban élők mellett további négy személlyel tölthetik az ünnepeket, ebbe a 14 éven aluli gyermekek ott sem számítanak bele.

Így a Kelet-Európába hazalátogatók semmivel sem jelentenek nagyobb veszélyt, mint a Németországon belül utazók, mivel (például nálunk) itt is hasonló korlátozások szerint kell ünnepelniük.

Másrészt azért is furcsa a hazautazók vírus behurcolásától való félelem, mivel a második hullám nyár végi, ősz eleji kezdetétől eltérően, amikor valóban a nyaralásból és külföldi utakból hazatérők hozták be ismételten a vírust sok országba, a járvány most erősen jelen van, és folyamatosan terjed a németeknél.

Sőt, a veszélyt jelentő és jelenleg legtöbb aggodalmat kiváltó gyorsterjedésű koronavírus mutáció éppen Nyugaton és nem Keleten ütötte fel a fejét – az egészségügyi miniszter mégsem az angliai hazautazástól óvja az embereket.

Ennek oka egyrészt az lehet, hogy általában vissza akarja tartani a Kelet-Európából érkező, olcsó munkaerőt a másokkal (így a családjukkal) való kontaktusba kerüléssel. Mivel a járvány első hullámában a német húsipart mozgásban tartó félperifériás munkaerő megbetegedésével több húsüzemet is be kellett zárni.

A koronavírus-járvány első hullámának visszatérő motívumai voltak a németországi húsüzemekben létrejövő gócpontok, amelyek rávilágítottak a húsiparban tapasztalható rossz munkakörülményekre és az ott dolgozók fokozott kizsákmányolásának praktikáira.

Másrészt az ünnepek után tervezett utazási korlátozások életbe léptetésétől és ezáltal az említett olcsó munkaerő külföldön ragadásától félhet a miniszter. Mivel az már az első hullám alatt tisztán látszott, hogy a nyugati, jóléti államok mezőgazdasága, ipara és ellátó-gondozó rendszere nagy mértékben függ a kelet-európai olcsó munkaerőtől.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a nyugati centrumországok perifériás munkaerő igényét a koronavírus-járvány minden eddiginél jobban előtérbe helyezi: az ausztriai Burgenlandban ingyenes szállással és egyéb kedvezményekkel igyekeztek maradásra bírni a Magyarországról ingázó ápolókat, Nagy-Britanniában pedig – iparági számítások szerint – 90 ezer mezőgazdasági munkás hiányzik a rendszerből (az eddig a szektorban dolgozók nagy része Romániából és Bulgáriából érkezett).

Németországban mindkét említett ágazat megszenvedi a járványt – kb. 300 ezer ápolásra szoruló német állampolgárt látnak el kelet-európai (többnyire lengyel) gondozók, míg a mezőgazdaságban szintén 300 ezer kelet-európai munkás dolgozott tavaly. A német sajtóban kisebb pánikot is kiváltott a kelet-európai gondozók és mezőgazdasági idénymunkások elmaradásának veszélye.

Címlapkép: Seasonal workers from Romania prepare for their departure flight towards Germany at the International Airport in Cluj Napoca, 500 Km north-west from Bucharest, Romania, 09 April 2020. Several charter aircrafts, carrying seasonal workers for the asparagus and strawberry harvest from Romania, were heading to Germany today. The German government had relaxed the entry ban for foreigners in this case, which applies because of the spread of the SARS-CoV-2 coronavirus, which causes Covid-19 disease. EPA-EFE/ ROMANIA OUT, Image: 513268405, License: Rights-managed, Restrictions: ROMANIA OUT, Model Release: no, Credit line: MANASES SANDOR / EPA / Profimedia