Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Ez nem az ellenállás maga, ez annak a kezdete” – az önkormányzatok lekapcsolták a villanyt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szerda este hétkor több ellenzéki vezetésű városban egy estére lekapcsolták a díszkivilágítást az önkormányzatok, hogy így tiltakozzanak a megvonások ellen, amelyeket a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítésére hivatkozva vezetett be a kormány.

„Ez nem az ellenállás maga, ez annak a kezdete.

Ma este 7-kor az ország számos pontján átmenetileg lekapcsolják az önkormányzatok a díszkivilágításokat. Így tiltakozunk az önkormányzatok kivégzése, az elveiben rossz, gyakorlatában káros kormányzati válságkezelés ellen, sötét időket idéző, sötét szándékból meghozott döntések ellen”

– írta Karácsony Gergely budapesti főpolgármester Facebook posztban.

Karácsony szerint a „köz- és díszvilágítás is egy azon közszolgáltatások közül, amelyek ellátását veszélybe sodorja a kormány értelmetlen döntése az önkormányzatok legfontosabb bevételének megfelezéséről. Ilyen közszolgáltatás még többek között a városi közlekedés, utak karbantartása, zöldfelületek kezelése, szemétszállítás, ivóvízellátás, egészségügyi, kulturális és szociális támogatások”, és az ellenzék ezekért küzd, „azért, hogy minden önkormányzat tehesse, ami a dolga: szolgálhassa polgárait.”

Budapest mellett rengeteg város csatlakozott még a Szabad Városok Szövetsége kezdeményezéséhez, melyet december 20-án jelentettek be. Szeged, Szombathely, Hódmezővásárhely, Érd, Pécs, Dunaújváros, Tatabánya, Baja, Pomáz, Szentendre, Gödöllő, Kazincbarcika, Balmazújváros, Budaörs, Polgár, Nyírbátor, Tiszaújváros, Ajka, Siófok, Göd, Hernádszentandrás, Isaszeg, Ricse és Vác polgármesterei mind lekapcsolták városaikban a díszkivilágítást ma este.

A budapesti világítás lekapcsolásának pillanatáról a Telex készített videót:

A nyilatkozat aláírói szerint az iparűzési adó megfelezésének semmi köze a gazdasági válság kezeléséhez, annak csakis a Fidesz hatalmi politikájához van köze.

A megvont bevételekből az önkormányzatok a mindenkinek járó közszolgáltatásokat biztosítják, amelyek így veszélybe kerülnek.

Szücsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere szerint a város költségvetéséből várhatóan 1,5 milliárd forintot vesz el a kormány. Ez az összeg pontosan az éves városüzemeltetési feladatok kiadásainak felel meg Tatabányán. „Ide tartoznak a parkfenntartási feladatok, fűnyírás, illegális hulladék elszállítása, útfenntartási feladatok, kátyúk kijavítása” – írja a polgármester.

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök szombaton jelentette be a kormány legújabb, koronaválság miatti „gazdaságvédelmi” intézkedéseit, melyek közül az egyik a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adójának a felére csökkentése volt. Ehhez a miniszterelnök azt is hozzátette, a 25 ezer fő alatti települések „a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét pedig egyenként tekintik át”.

A helyi iparűzési adó (hipa) megfelezése már órákkal Orbán Viktor bejelentése után országszerte komoly indulatokat szült, miután azt sokan a 2019-es önkormányzati választáson a nagyvárosokban született ellenzéki győzelemmel szemben politikai bosszúként értékelik, mondván, a válságból való kilábalást aligha segít majd az intézkedés, ám megkülönböztetett terhet ró a 25 ezer fő alatti településekre.

A 23 megyei jogú város vezetőjét tömörítő Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) kilenc, nem kormánypárti polgármestere hétfőn bejelentette, hogy nem fizetnek tagdíjat a szervezetnek, mert a kormány által a hétvégén bejelentett elvonások miatt erre nem tudnak költeni. A közleménnyel a városvezetők egyúttal az ellen is tiltakoztak, hogy Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere, aki egyben a kormánypárti többségű MJVSZ elnöke is, szombaton az összes nagyvárosi polgármester nevében üdvözölte Orbán Viktor miniszterelnök a helyi iparűzési adó (hipa) megfelezéséről szóló bejelentését.

Karácsony a világítás lekapcsolásáról szóló bejegyzésében kifejezte reményét, hogy a budapestiek megértik és elfogadják a küzdelem célját.

„Egy ilyen szörnyű év végén mindannyiunkra ráfér egy kis nyugalom, elcsendesülés karácsony napjaiban. A ma esti tiltakozás után ez következik. De januárban újrakezdjük” – ígéri a főpolgármester.