Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elégedetlenek fizetésükkel a közalkalmazottak, sokan a jogviszonyuk megszűnésétől félnek

Ez a cikk több mint 3 éves.

A közalkalmazottak harmada nehezen vagy egyáltalán nem él meg a jövedelméből, az egészségügyi dolgozók háromnegyede fél a státuszuk megváltozásától.- derül ki az LMP pártalapítványa által megrendelt és a Závecz Research által elvégzett kutatásból.

Az anyagi helyzetet tekintve a kutatásban résztvevő közalkalmazottak 11%-a nem, 24%-a pedig csak megszorításokkal él meg a fizetéséből. Bár 44% állítása szerint „normálisan” kijön jövedelméből, egytizedük mégis másodállást vállal.

Összességében azonban a közalkalmazottak elégedetlenek a fizetésükkel, és igazságtalannak érzik azt.

A megkérdezettek 47%-a elégedetlen a jövedelmével, harmaduk közepesen és mindössze 20%-uk elégedett teljesen. 0-100-ig terjedő skálára vetítve a válaszok 38 pontos átlag értékelést mutatnak, ami erős elégedetlenséget jelez.

Ami azonban még ennék is rosszabb az a saját fizetésük,  azonos végzetséget igénylő más szférák fizetéséhez képesti összehasonlítása. Ebben a párhuzamban a közalkalmazottak több, mint fele (56%-a) érzi igazságtalanul alacsonynak saját jövedelmét. (100-as skálán mindössze 30 pontos átlagos értékelést kapunk, amely nagyon erős igazságtalanság érzést takar.)

A közszférában dolgozók többsége úgy érzi, hogy a közalkalmazotti státusz munkahelye megőrzése szempontjából inkább (25%) vagy nagyfokú (31%) biztonságot jelent. Nem érzi biztonságosnak a közalkalmazotti státuszt a válaszadók ötöde – százas skálára transzformálva a kapott válaszokat 63 pontos átlagos értékelést kapunk, amely viszonylag stabil biztonságérzetről tanúskodik.

Ugyanakkor 30% tart attól, hogy közalkalmazotti státusza megszűnik, ezzel elveszti a viszonylagos biztonságot. A jelenleg zajló törvényi változások következtében az egészségügyben dolgozók körében kiugróan magas, 77% a státuszuk megváltozásától tartó válaszadók aránya (átlagpont 72).

Ez nem is csoda, mivel ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a kormány több csoporttól is megvonta a biztonságot jelentő közalkalmazotti státuszt. A járványhelyzet első hullámában Semjén Zsolt rekordgyorsasággal megszavaztatott törvényjavaslata értelmében a kulturális dolgozók, a második hullámban pedig az akadémiai kutatók vesztették el azt.

A közalkalmazottak 40%-a gondolkozott már munkahelye megváltoztatásán, ugyanennyien a közszférán kívüli munkavállalást is el tudnák képzelni. Ennek legerősebb oka a nem megfelelő fizetés, a munkahely elhagyáson gondolkozók 82%-a szerint. A másik indok a nem megfelelő társadalmi környezet.

A Závecz a közalkalmazottak politikai preferenciáira is rákérdezett, ebből kiderül, felük egyetlen pártot sem érez közel magához, akik tudtak pártot választani azoknak a fele a kormánypártokra, kisebb része pedig az ellenzéki pártokra voksolna.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete idén augusztusban háromnapos sztrájkot szervezett a szféra dolgozóinak tisztességes munkakörülményeiért és megbecsüléséért. A szakszervezet vezetője, Boros Péterné akkor úgy fogalmazott,

„a dolgozók erkölcsileg és fizikailag is helytálltak a pandémia ideje alatt, de pénzük sajnos még mindig hiányzik a kasszából, a védekezés költségeit viszont a mai napig nem adta át a kormány az önkormányzatoknak.”

A sztrájkról a Mércén videó riportot is készítettünk, ez itt megnézhető.

(via atv.hu)

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán