Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

13 éve vívjuk ezt a harcot

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az önkormányzati dolgozók szeptember másodikától negyedikéig országszerte beszüntették a munkát, hogy tisztességes munkakörülményeket követeljenek maguknak.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) által lebonyolított sztrájkon 5358 munkavállaló vett részt, amely jelentős szám, tekintve, hogy összesen 30 ezer dolgozó van a szektorban, ráadásul számos adminisztratív akadálya van munkabeszüntetésnek a közigazgatásban. A sztrájk kiváltó oka  az volt, hogy a tavaszi gépjárműadó-elvétellel és kiszabott „szolidaritási adóval” a kormány az MKKSZ véleménye szerint el akarja lehetetleníteni az önkormányzatok munkáját, méghozzá megszorításokkal, ahelyett, hogy a járvány alatti kiállásukat díjazná.

Pintér Sándor belügyminiszter az MKKSZ szerint érdemi tárgyalást nem volt hajlandó a dolgozókkal folytatni, a miniszter csupán levélben reagált a szakszervezet követeléseire, melyben azt írta, az önkormányzatok szerinte megkapják a szükséges állami forrásokat a közfeladataik ellátásához, ráadásul maguk is jelentős tartalékokkal rendelkeznek. Az MKKSZ szerint „teljesen érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy a Kormány az Alaptörvényt és a köztisztviselők sztrájkjogát szabályozó Sztrájkmegállapodás normáit nem tartotta be, egyeztetési kötelezettségének nem tett eleget, és a tárgyalásokat törvénysértő módon megtagadta.”

A sztrájkot a szakszervezet alapvetően sikernek könyvelte el és megköszönte az abban résztvevő dolgozók kiállását. Az akciót értékelő közleményük végén azonban felteszik a kérdést, hogy „mi a következménye a kormányzati törvénysértésnek? Mi legyen a folytatás?”

A sztrájkról, a dolgozók helyzetéről és a szakszervezetekhez való változó hozzáállásról beszélgettünk Boros Péternével, az MKKSZ elnökével és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettessel a sztrájk első napján.

A videót készítette: Bogatin Bence, Csengel Karina, Fazekas Lázár Benjámin és Pósfai Orsolya.

NE MARADJ LE AZ ÚJ VIDEÓINKRÓL! IRATKOZZ FEL A LENTI GOMBON, VAGY  A LINKEN, A FELIRATKOZÁS GOMBRA KATTINTVA A YOUTUBE CSATORNÁNKRA!