Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A beígért általános tesztelés bizonyos helyeken csak a kijelölt ágazatok dolgozóinak a töredékére terjed ki

Ez a cikk több mint 3 éves.

Hétfőn indult a pedagógusok országos koronavírus-szűrése, a szociális és egészségügyi dolgozóké pedig már a múlt héten. A november 19-én kihirdetett kormányrendelet értelmében az abban kijelölt (egészségügyi, szociális és oktatási) intézmények dolgozóit – bizonyos korlátozásokkal – önkéntes alapon, teljeskörűen tesztelik az egész országban az állam költségén. Néhány budapesti polgármester azonban úgy látja, a szűrés eddig nem az ígéretek szerint halad.

Baranyi Krisztina kilencedik kerületi polgármester néhány nappal a kormányrendelet kihirdetése után, november 21-én jelezte Facebook-bejegyzésben, hogy „nem jó a helyzet”. A polgármester állítása szerint

a kerületben 147 személy dolgozik a szociális szférában, akiknek a tesztelése elvileg 20-án már el is indult. Addig azonban csak 25 tesztet kapott a kerület erre a célra.

Baranyi emellett megemlíti, hogy Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter egy levélben arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy csak a szakosított szociális intézmények dolgozóit fogják tesztelni, ami csak az idősotthonokat jelenti. „Az utcai szociális munkásokról, gyermekjólétisekről, házi gondozókról, családsegítőkről nincs szó Kásler levelében. Reméljük, hogy rájuk is sor kerül” – írja a polgármester.

A ferencvárosi önkormányzat Sára Botondtól, a Fővárosi Kormányhivatal vezetőjétől is kapott egy levelet, amelyben a politikus Baranyi állítása szerint arról tájékoztatta a címzetteket, hogy az óvodákban, bölcsődékben dolgozók közül csak az oktatási, nevelési tevékenységet végzők tesztelését végzik el. Baranyi szerint „egyelőre nem világos, hogy mi lesz a dadusokkal, gondozókkal, konyhásokkal, takarítókkal.”

Hasonló problémákat fogalmazott meg a mai nap folyamán a nyolcadik kerület polgármestere is, Pikó András. „Káosz, kérdőjelek, kapkodás” – így jellemezte a kormány általános tesztelését Budapest kerületeiben a polgármester. Pikó állítása szerint több kerületi önkormányzathoz csupán „néhány tucat teszt” érkezett, de van olyan fővárosi kerület, ahol az önkormányzat által foglalkoztatott 270 szociális területen dolgozó közül 22 fő tesztelése biztosított csak.

„A múlt pénteki bejelentéssel szemben nem igaz tehát, hogy zajlana a teljes szociális szféra tesztelése: jelenleg kizárólag a szakellátást nyújtó intézmények dolgozóinak tesztelése történik, akik a szociális munkásoknak, családgondozóknak csak nagyon kis részét teszik ki” – támasztja alá Baranyi állítását Pikó.

A józsefvárosi polgármester emellett szintén említi Sára Botond levelét, amely alapján Pikó szerint kiderült, hogy „mit jelent az óvodákban és iskolákban az „általános” tesztelés:

ez csupán az oktatási nevelési tevékenységet végzőkre terjedhet majd ki, azaz nem foglalja magában sem a technikai személyzetet, sem a pedagógusok munkáját segítőket. Márpedig ők legalább olyan szoros kapcsolatban vannak a pedagógusokkal és a gyerekekkel, mint azok, akikre kiterjed a tesztelés.”

Pikó szerint „ennek így semmi értelme – a gyerekeink és a tanáraik és az oktatási intézményekben dolgozók valamint családjaik biztonságát csak a mindenkire kiterjedő rendszeres tesztelés szolgálja.”

Sára Botond Pikó állításaira néhány órával később szintén Facebook-posztban reagált, szerinte a polgármester (és a főpolgármester) hazudik. A politikus szerint „a fővárosi kormányhivatal meghatározott ütemben, terv szerint végzi a munkát az orvostanhallgatókkal összefogva, egyetlen nap alatt közel 8 ezer embert tesztelnek le Budapesten”, emellett pedig

„a kormány által meghatározott intézmények körében minden dolgozót letesztelünk, aki ezt kéri.”

Csakhogy maga a kormányrendelet köti ki, hogy a nevelési, oktatási intézményekben a nevelési, oktatási tevékenységet végző dolgozók körében kell tesztelni – tehát az ezekben az intézményekben egyéb tevékenységet végző dolgozókról nem esik szó. Így még ha Sára állítása, miszerint minden dolgozót letesztelnek, aki azt kéri, a valóságban így is van, az a kormányrendelet szövegéből nem derül ki.

Sára Pikó mellett említi Karácsony Gergely főpolgármester is, aki szerinte arról hazudott, hogy hetente tesztelik Budapesten a fővárosi intézmények dolgozóit. Erről a kormányhivatal vezetője a Hír TV-ben beszélt: „mi megkérdeztük mind az önkormányzatokat, mind pedig a fővárost arról, hogy egyébként van-e olyan intézmény, ahova biztos, hogy el fogunk menni, de lehet, hogy van olyan tesztelési eredmény, a közelmúltból, ami értékelhető és figyelembe kell venni. Hát nincs ilyen. (…) Az a rendszeres, heti tesztelés, amelyet a főpolgármester bejelentett, az nem zajlik a fővárosban.”

Karácsony korábban arról tett bejelentést, hogy a főváros 100 ezer antigén-tesztet szerzett be, ebből 50 ezret lakosságarányosan szétosztottak a kerületek között. A tesztekkel a fővárosi intézmények dolgozóit szűrik.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint vegyes képet mutatott az általános kormányzati tesztelés első két napja: „vannak olyan iskolák, ahol csak negatív eredmények születtek, máshol előfordult néhány pozitív minta, és olyan intézmény is akadt, ahol sokkal több volt a – jellemzően tünetmentes – fertőzött, mint várták” – idézi a Népszava. Gosztonyi Pikóhoz és Baranyihoz hasonlóan kiemelt problémának látja, hogy az iskolákban csak a pedagógusokat tesztelik, a PSZ azt szeretné, ha az iskolák minden dolgozóját, így az adminisztratív és a technikai személyzetet is tesztelnék.

„Néhány iskolában az igazgató ezt saját hatáskörben elintézte, az egyik intézményben így derülhetett ki, hogy a tesztet vállaló tanárok még nem kapták el a vírust, de az egyik takarító néni fertőzött” – állítja Gosztonyi.

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor