Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A főváros 50.000 tesztet ad át a kerületeknek

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szeptember 1 és november 18 között összesen 10.895 PCR-tesztet végeztek el a budapesti, fővárosi tulajdonban lévő idősotthonok körében, ezek közül jelenleg is 241 aktív fertőzött él idősgondozásban, a 11 idősek otthonából 6-ban alakult ki valamiféle fertőzés és ugyancsak szeptember 1 óta a főváros 35 elhunyt lakóról tud.

A hajléktalan-ellátásban ugyanebben az időszakban 2414 PCR-tesztet végeztek e, ezek közül összesen 61 pozitív esetet regisztráltak. Mindezekről Kiss Ambrus, a Fővárosi Önkormányzat általános főpolgármester-helyettese számolt be ma.

A már javában folyó fővárosi tesztelés az antigén-tesztek stratégiai szétosztásával is folytatódott, mint ahogyan arról Kiss beszámolt, a főváros most 100.000 darab antigén-tesztkészletet szerzett be, ebből 50.000-et lakosság-arányosan a kerületi önkormányzatok között osztanak szét, 50.000-et pedig a fővárosnál készleteznek majd, illetve a dolgozóikat tesztelik vele, amint ennek lehetőségeit felmérik.

Kiss Budapest vezetése nevében is üdvözölte, hogy a kormány holnaptól ugyancsak tesztprogramba kezd a közintézményekben, arra kérték a kerületeket és a fővárosi intézményeket is, kövessék nyomon ennek alakulását, és ha szükséges, csak akkor használják a már megrendelt budapesti tesztkapacitásokat.

Kiss elmondta azt is, a jelenleg ismert fertőzések alapján most két, nagyobb esetszámú gócpont alakult ki az idősek otthonai közül, a Csokonai úton és az önkormányzat gödöllői idősek otthonában alakult ki csoportos fertőzése. Kiss szerint ez a jelenség, a járványnak ebben a szakaszában már elkerülhetetlen. Ugyanakkor a főpolgármester-helyettes azt is hangsúlyozta, a főváros október közepe óta nem produkál kiugró esetszámokat, és halálozási számokat sem az országos adatokon belül.

A főpolgármester helyettese hangsúlyozta, miközben a járvány kezdetekor az összes eset 23.9%-a esett Budapestre, az elmúlt néhány napban ez 19.2%-ra esett vissza, szeptember közepe óta az arány folyamatosan csökken és az esetszám is esik. Mindez azt mutatja, hogy a második hullám előtt a főváros „gyorsabban lépett” és most jobb helyzetben van.

A Mérce kérdésére a főpolgármester-helyettes hozzátette, a Nemzeti Népegészségügyi Központ előírásainak és a jogszabályokban rögzítetteknek megfelelően maszk, fertőtlenítőszer, egyszer használatos védőruhák megfelelő mennyiségben az intézmények dolgozóinak rendelkezésére állnak. Viszont természetesen más készültségi szint és elővigyázatosság szükséges, fertőzés jelenik meg az intézményben, ebben az esetben az épületeket fokozottabban, a védőruhát többször cserélve látják el, az intézményektől a főváros vezetése pedig azt kérte, a szükségesen felül 3-4 hétre készletezzenek Covid-védőfelszerelésből.

Amennyiben ez nem áll módjukban, vagy jelezzék és és abban az esetben a főváros ezt központi beszerzésen keresztül pótolja.

Azt is megerősítette Kiss, hogy az idős- és hajléktalanellátásban dolgozó szociális dolgozók valóban egységesen 100.000 forint év végi jutalmat kapnak, amire a főváros összesen 300 millió forintot szánt.

Az általános főpolgármester-helyettes ugyanakkor közölte, noha a veszélyhelyzet azt is jelenti, hogy formálisan Karácsony Gergely most egy személyben dönt a a főváros ügyeiben, ugyanakkor a döntéseket a kabinet továbbra is a közgyűlés tagjaival konzulálva kívánja meghozni, így legkésőbb december közepén Karácsony a 2021-es költségvetést is el szeretné fogadtatni.

 

Címlapkép: Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatót tart, mellette Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes és Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes a Városháza udvarán 2020. március 14-én. MTI/Illyés Tibor