Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás Gergely: 36 milliárd forint értékben jegyeztünk elő vakcinákat

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ma délelőtt is kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a szerdai kormányülést követően, annak döntéseit ismertetve.

Szentkirályi elöljáróban megköszönte, hogy az ország lakossága „fegyelmezett módon tartja be” a kijárási tilalom intézkedéseit. Őt követően Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vette át a szót, szerinte „álhír” az, hogy a rendkívüli jogrendi intézkedéseket 2021 február 8-ig meghosszabbította, szerinte az intézkedések hatálya továbbra is az eredeti hatályba lépéstől (november 4) számított 30 nap.

A jogrend hosszabbodik, a járványintézkedések egyelőre nem

Viszont hozzátette, a rendkívüli jogrendet 2021. február 8-ig valóban meghosszabbították, az intézkedések azonban még mindig december 11-ig vannak érvényben.

Gulyás megköszönte az orvosok és egészségügyi dolgozók „megfeszített munkáját”, szerinte ennek köszönhető, hogy a fertőzöttek számához mérten a halálozások aránya alacsonyabb, mint tavasszal.

Gulyás szerint ez „sikeres” járványkezelésre utal.

Hozzátette, a napi rendszerességgel ma is Ausztriába járó ingázók miatt a nyugati határsávban most erősebb fertőzési góc alakult ki, itt fokozott óvatosságot kért.

Előjegyeztünk egy rakomány vakcinát is

A vakcinákkal kapcsolatban a miniszter megismételte, a kormány „mindenkivel tárgyal” oltóanyag-ügyben, amerikaiakkal, izraeliekkel, oroszokkal és kínaiakkal is folynak a tárgyalások. Bejelentette, az AstraZeneca oxfordi vakcinából több mint 6 millió adag vakcinát kötött le, a Johnson&Johnson amerikai cég vakcinájából (Ceutica), 6.3 millió adagot rendeltek, a Pfizer oltóanyagból ezek mellett 4,4 millió adagot.

Mintegy 12 millió adag oltóanyagot kötött tehát le eddig az ország, kizárólag nyugatról, összességében több mint 36 milliárd forintért, a hivatalos rendelések és kifizetések azonban még nem történtek meg.

További részleteket árult el Gulyás arról is, önkéntes alapon fognak megkezdődni holnaptól a szociális intézményekben az általános tesztelés, hétfőtől pedig a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban is. Az egészségügyi és szociális intézmények főként „önerőből” végzik, ahol ez nem megy, ott a megyei és fővárosi kormányhivatalok segítenek be.

1-1 tesztcsapat 3 helyen kell, hogy elvégezze a feladatát egy héten a kormány számításai szerint, Gulyás Gergely pedig azt is hangsúlyozta, ezek alapján az intézkedések alapján „pontos képet kaphatnak” a fertőzöttség mértékéről.

A „migránsok és Soros” miatt nem kell a jogállami kritérium

A kormányülés kitért az EU-s hétéves költségvetés és a Covid-alap témájáról is, megismételte, hogy Magyarország „a jelenlegi formában nem tartja mindezt elfogadhatónak”, a jogállami kritériumot pedig „veszélyesnek” nevezte.

„Az minősül ma az EU számára jogállamnak, aki beengedi a migránsokat”

-mondta el Gulyás, annak ellenére, hogy a bevándorlás kérdésére a kritérium ki sem tér.

„Magyarország elkötelezett a jogállam alapértékei, így a szólásszabadság, gyülekezési szabadság, sajtószabadság és a bírói függetlenség iránt, ezek vagy ugyanúgy, vagy jobban állnak nálunk, mint Nyugat-Európában.”

Majd reagált arra is, hogy „két támadás is érte” a magyar kormányt, szerinte mind „az Egyesült Ellenzék, mind pedig Soros György” támadja a magyar kormányt, szerinte az ellenzék közös nyilatkozata és „Soros György cikke” tartalmilag egyezik.

Gulyás a Magyar Nemzet kérdésére válaszolva Donald Tusk, az Európai Tanács volt elnöke, és az Európai Néppárt jelenlegi elnöke vétóval kapcsolatos kritikájára is reagált, szerinte az, amit ők javasolnak a magyar kormány jogállami kritériumhoz kötött kifizetései kapcsán, egyszerű „boszorkányüldözés.” Majd Gulyás idézte Tusk egy korábbi nyilatkozatát, amely szerint Lengyelország esetében ezt az eljárást még nem támogatta.

„Ezek alapján bízok benne, hogy az elnök úr most is velünk van”

-szögezte le.

Frissítés, 11.18:

Az RTL Klub kérdéseire Gulyás megismételte, az orvosok vezénylésével és másodállásával kapcsolatban kialakuló vitát a kormány „lezártnak” tekinti, szerinte a felmerülő kérdésekre mindenhol kerestek megoldást.

Egy másik kérdésre válaszolva pedig úgy vélte, a jogállamisági feltételrendszer és a NextGeneration (Covid)- alap már nem választható szét, ugyanis számos EU-s tagállam ellenez egy ilyen megoldást. A miniszter hangsúlyozta, ha lehet „segítsünk a déli államoknak, amelyeket államcsőd fenyegeti”, de ehhez olyan technikai megoldás kell, ami „nem köti a bevándorlás engedélyezéséhez” a kifizetést.

Frissítés, 11.25: A határon túlra szavazni járók „minimális kockázatot jelentenek”, Orbán pedig „nem kontaktszemély”

A Népszava kérdéseire válaszolva Gulyás közölte, az Ausztriába ingázó dolgozókhoz képest a nemrég Romániába és Ukrajnába a járvány ellenére átengedett kettős állampolgár szavazók részvétele az ottani helyhatósági választásokon „minimális járványügyi kockázat”, viszont „a magyar politikai képviselet” ezekben az országokban kiemelten fontos az ország számára.

A lap egy másik kérdésére válaszolva pedig azt fejtette ki, Vidnyánszky Attila koronavírus-fertőzésének kiderülése után Orbán Viktor azért nem vonult karanténba, mert nem kontaktszemély, ha az lenne „természetesen rá is vonatkoznának a törvények.”

Frissítés, 11.48: Az antigén-tesztek „technikai okokból” még nem szerepelnek a statisztikában

Gulyás sajtókérdésre elismerte, a koronavirus.gov.hu hivatalos napi adatai között nem szerepel az elvégzett antigén-tesztek nagyobb része, ennek „technikai okai vannak”, a „statisztikák összefésülése” pedig folyamatban van.

Egy másik kérdésre pedig elárulta, szerinte azért nincsen lehetőség online, élő kérdéseket fogadni, ehhez szerinte „információs-technológiai fejlesztésre” lenne szüksége a kormányzatnak.

Azt is tisztázta végre a miniszter, hogy akinek a repülője, vonata vagy busza menetrend szerint a kijárási tilalom után érkezik meg, azt a rendőrség „értelemszerűen” a repülő-, vonat- avagy buszjegy felmutatásával, amelyen szerepel a hivatalos érkezési idő, hazaengedi a tilalom idején is.

Ezzel a mai Kormányinfó be is fejeződött.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán