Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

HVG: Leváltják az Index főszerkesztőjét, Bodolai László pozíciója sem biztos

Ez a cikk több mint 3 éves.

Cikkünk frissül!

Visszahívták pozíciójáról Szombathy Pált, az Index főszerkesztőjét, tudta meg a HVG. Bár a hírt több indexes forrás is megerősítette a HVG kérdésére, az Index egyelőre nem adott ki hivatalos közleményt az ügyben. A HVG úgy tudja, a háttérben egy cégen belüli vita állhat, és a lapnál, illetve a kiadónál történő változások érinthetik Bodolai László, az Index Zrt. igazgatósági elnöke és a lapot tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnökének pozícióját is.

Alig több mint egy hete Balogh Ákos Gergelyt, a lap egyik főszerkesztő-helyettesét – aki korábban a Corvinus Egyetem tanára és volt kommunikációs igazgatója, valamint a Mandiner alapító főszerkesztője volt – küldték el még a próbaideje alatt, amit Szombathy azzal indokolt, hogy az elmúlt három hónapban kiderült, nem egyformán gondolkodnak az Indexről és az Index-főszerkesztő-helyettesek szerepéről.

A HVG úgy tudja, távozásáról hamarosan hivatalos tájékoztatást ad ki az Index, amint ez megtörténik, frissítjük cikkünket. Egyelőre Szombathy Pál és Bodolay László is szerepel az Index impresszumában.

Frissítés 16:21

Az Indamedia a Kreatívnak eljuttatott közleményében hivatalosan is megerősítette: Szombathy Pál vezérigazgató-főszerkesztő távozik, a cég vezetését Starcz Ákos veszi át, új főszerkesztőt egyelőre nem neveznek ki, átmenetileg a főszerkesztő-helyetteseket kérik fel a közös vezetésre. Bodolai László sem folytatja munkáját az Index.hu Zrt. igazgatóságában, viszont marad a csoport médiajogásza. A 24.hu úgy tudja, Sztankóczy András stratégiai igazgató, vezető szerkesztő is távozik a laptól.

Az Indamedia emellett azt is bejelentette, visszavásárolja a Magyar Fejlődésért Alapítványtól (MFA) az Index.hu Zrt. részvényeit, így a jövőben az újság a TV2 Média Csoport elnöke és a Pesti TV kormányközeli társtulajdonosa, Vaszily Miklós 50%-os tulajdonában álló Indamedia-csoport tagjaként folytatja működését,

„mivel kizárólag az így megvalósuló csoportszintű integráció esetén látja biztosítottnak az Index jelenlegi pénzügyi helyzetének konszolidációját, valamint az újság zavartalan további működését”.

A Kreatív kérdésére Starcz Ákos elmondta:

„Az Indamedia az idei évben folyamatosan finanszírozta az Indexet. A nagyobb gond az, hogy nem látszik az üzleti tervben, hogyan lehetne működőképesebb az Index. Az is fontos, hogy így tiszta cégjogi struktúra jön létre, az Indamedia maximálisan felelős lesz a leányvállalat működéséért – a korábbi együttműködésben ez kevésbé volt egyértelmű”.

Starcz leszögezte: nem a főszerkesztő személyével volt problémájuk, ez tisztán egy üzleti történet. Elmondta azt is, hogy nem lesz szerkesztőségi integráció az Indamedia-csoport többi lapja és az Index között, továbbra is önálló csapatok írják az újságokat.

Az Indamedia közleménye szerint „a fenntartható, eredményes gazdálkodás feltételeit az elmúlt hónapokban nem sikerült kialakítani, az újság folyamatos finanszírozásra szorul. A stabil pénzügyi háttér megteremtésének  feltételeit  az Indamedia most meghozott döntése biztosítja.”

Mint arra a Média1 korábban rávilágított,

a 2017-es pénzügyi év zárásakor 270 millió, 2019-ben pedig 219 millió forint volt az Index tartozása a részben  NER-kézben lévő Indamedia felé.

A tartozás még évekkel ezelőtt, azokban az időkben keletkezett, amikor Simicska Lajos a Spéder Zoltán kormányközeli vállalkozótól megvásárolt Indexet a Magyar Fejlődésért Alapítványba helyezte. Az Index árbevétele az elmúlt négy évben lefeleződött, profitja pedig ötödére esett vissza, de a NER-közeli hitelezőknek ilyen gazdasági környezetben is törleszteni kell. A Média1 úgy tudja, az Indamedia mint hitelező erre is hivatkozva igyekezett az Index gazdálkodására vonatkozó javaslattal előállni, amit aztán az igazgatóság elvetett.

Az Index majdnem teljes szerkesztősége július végén nyújtotta be felmondását, miután úgy érezték, Dull Szabolcs főszerkesztő eltávolításával ellehetetlenült a független újságírói munka végzése a portálnál. Ezt követően Szombathy Pál augusztusban került a lap főszerkesztői pozíciójába. Bodolai László nyáron az ATV-ben arról beszélt, leült beszélgetni Vaszily Miklóssal, amikor ő lett az Indamedia társtulajdonosa, és akkor „elég erős garanciákat adott neki arra, hogy nem lesz ráhatása az Indexre.”