Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bodolai: Vaszily Miklós elég erős garanciákat adott arra, hogy nem lesz ráhatása az Indexre

Ez a cikk több mint 3 éves.

A hétfő esti Egyenes beszéd vendége volt Bodolai László, az Index Zrt. igazgatósági elnöke és a lapot tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki múlt héten elbocsátotta Dull Szabolcs főszerkesztőt, erre válaszul pedig a komplett szerkesztőség benyújtotta felmondását.

Bodolai az ATV adásában azt nyilatkozta, az Indexet papíron még a 3 főszerkesztő-helyettes viszi, és hozzátette, a felmondási idejüket töltő kollégák is tisztességesen írják tovább a lapot, amit ezúton is nagyon köszön nekik.

Rónai Egon műsorvezető több ízben is a kormány esetleges befolyásáról kérdezte Bodolait.

Az elnök elmondta, leült beszélgetni Vaszily Miklóssal, amikor ő lett az Indamedia, az Index hirdetéseiért is felelős vállalat társtulajdonosa, és Vaszily akkor elég erős garanciákat adott neki arra, hogy nem lesz ráhatása az Indexre.

Az erős garancia pedig az volt, hogy Bodolai feláll az elnöki székből, amennyiben olyan behatást érzékel, hogy például nem lehet megírni egy cikket. Megjegyezte, többen próbálkoztak, hogy vegyen le egy-egy cikket és volt, hogy fel is jelentették ilyen ügyben, de nem voltak olyan erős behatási kísérletek, hogy azokat komolyan kelljen venni.

Bodolai tagadta, hogy megvádolta volna Dull Szabolcsot azzal, hogy baloldali politikusokkal akarja szétverni az Indexet, de azt bevallotta, hogy az ügyet kiváltó posztot indulatosan tette közzé egy zárt Facebook csoportban, és erőteljesebben fogalmazott, mint ahogy gondolta.

Az Index Zrt. elnöke hangsúlyozta, pontos munkajogi sértés miatt történt Dull felmondása, nem baloldali pártokkal való szövetkezés vádja miatt.

A Gerényi-tervvel kapcsolatban Bodolai azt mondta, az átalakítással kapcsolatos ötletek még csak szóban hangzottak el, nem volt kidolgozott ötlet, nem tartottak még ott, hogy egyáltalán el tudnának bármit fogadni.

Bodolai elmondta, nem ő rendelte a tervet, Gerényi úgy jelent meg náluk, hogy a tanácsadó előtte az Indamedia tulajdonosaival egyeztetett.

Rónai Egon ezzel kapcsolatban megkérdezte, akkor végülis kívülről jött-e az átalakítás, de Bodolai szerint mindig vannak vállalkozók, akik feltűnnek tanácsadóként médiumoknál, Gerényi pedig stratégiai tanácsokat adott volna, olyan témákban például, mint hogy az Index hogyan érje el jobban a fiatalabb generációt.

A tömeges felmondással kapcsolatban úgy fogalmazott, nem biztos benne, hogy mindenki komolyan gondolta a kilépést, de bármi is lesz, azon lesznek, hogy az Index a hagyományoknak megfelelően működjön tovább.

Az ATV beszélgetéséből kiderült az is, hogy minden nyár közepén merülnek fel pénzügyi problémák, amikor az Index napi finanszírozásában plusz segítség kell, ehhez hitelt idén csak az Indamediától tudtak szerezni, de hozzátette, ez nem azt jelenti, hogy a kormánytól kapnák a pénzt, inkább épp az a lényeg ebben, hogy nincs kormányzati hirdetési bevételük.

Dull Szabolcs eközben az RTL Híradónak nyilatkozott hétfő este, ez volt a kirúgott főszerkesztő első interjúja a menesztése óta. A műsorban elmondta, szerinte a szerkesztőség szétdarabolásának terve felszámolta volna a függetlenségüket.

Hozzátette, bár Bodolai azzal érvelt, hogy a tervezet lekerült napirendről, Dull szerint nem kaptak megnyugtató választ a kérdéseikre, sőt Bodolai egy idő után titoktartási nyilatkozatokat íratott alá.

„Soha nem adtam ki üzleti titkokat, engem elbocsátanak az állásomból, aztán elindul a kormányközeli médiában egy lejáratókampány ellenem – ebben a kivégzésben nem én vagyok a hóhér, én az áldozat vagyok, akit lefejeztek”– mondta el az RTL-nek Dull Szabolcs.

A volt főszerkesztő azt nyilatkozta, olyan nem jutott el hozzá, hogy valamivel ne foglalkozzanak vagy valamit ne jelentessenek meg, de szerinte nemcsak úgy lehet hozzányúlni a munkájukhoz, hogy mit hogy írjanak meg, hanem hogy megmondják, kik és hogyan állítanak elő tartalmat, és ebben láttak olyan folyamatokat, amiket nem tudtak magukban tartani tovább.

Dull szerint érkeztek olyan hatások, hogy ki akartak rúgni újságírókat, de ahhoz, hogy erről beszélhessen, Bodolai Lászlónak fel kellene oldania a titoktartási nyilatkozatokat.

Címlapkép: ATV Egyenes beszéd