Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az otthoni munkavégzés szabályozását sürgetik a szakszervezetek

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) az úgynevezett „home office” törvény elfogadását, az álláskeresési idő meghosszabbítását és  otthoni tanulásra kényszerülő gyermekekre felügyelő szülők egyikének táppénzen való ellátását  szorgalmazó sajtóközleményt adott ki november 10-én kedden.

A törvény bevezetését a kormány még szeptemberben harangozta be. Lényege az volna, hogy az

otthoni munkavégzésért a munkavállaló rezsiátalányt kapna, mely a minimálbér tíz százaléka, azaz 16 100 forint, adómentesen. Ebből az összegből az otthonról dolgozók finanszírozhatnák a víz, villany, gáz és az internet árát is.

Ezen kívül a törvény kimondaná azt is, hogy az otthoni munkavégzést a munkáltató nem rendelheti el önkényesen, arról a munkavállalóval kell megegyeznie.

A MASZSZ elnöke, Kordás László arra is felhívta a figyelmet, a koronavírus-járvány következtében növekvő elbocsátások sokakat érintenek, és ebben az időszakban a jelenlegi 3 hónapos álláskeresési idő, illetve az álláskeresési járadék mértéke nem elegendő, hiszen az elbocsátottak ennél jóval hosszabb idő alatt tudnak csak munkát találni. A szakszervezetek tehát követelik, hogy az álláskeresési idő legyen 6 hónapos, valamint emeljék fel az ez időre szóló járadékot.

Ahogyan az a sajtóközleményben is szerepel

„Hiába nem akar a miniszterelnök „segélyalapú” társadalmat működtetni – ahogy ezt többször is kijelentette –, ha nincs munka, akkor megélhetés sincs, s mégis a kormánynak kell segítséget nyújtania a foglalkoztatásból kiesetteknek”.

A november 9-én bejelentett korlátozások következtében ismét megnövekszik majd az otthonról dolgozók száma. Annak érdekében, hogy a munkavállalók kárát enyhítsék, a szakszervezetek a felszólítják a kormányt, hogy tárgyalja meg a home office törvényt, melynek napirendre tűzését már egy hónappal ezelőttre ígérték.

„Kordás László szerint emberek százezreinek az életét ezekben a napokban éppen ezek, a mindennapjaikat befolyásoló részletek határozzák meg, ezért a szakszervezetek azonnali intézkedést várnak a kormánytól”

– írja a közlemény.

Ahogy azt korábban a Mérce is megírta, idén szeptemberre 80 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma a tavaly szeptemberi adatokhoz képest, mely összesen már 323 000 álláskeresőt jelent. Azonban a munkanélküliek több mint fele semmilyen támogatást nem kap a kormánytól. Illetve akik kapnak, azoknak a fele csupán szociális támogatásban részesül, álláskeresési ellátásban nem.

A pandémia gazdaságra gyakorolt hatásának enyhítésére Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn gazdasági intézkedések életbeléptetését is bejelentette.  

Ezek értelmében a szállodák november 8-ig történt foglalásainak 80%-át megtéríti az állam, amennyiben nem bocsájtják el munkavállalóikat, és azok fizetésüket is megkapják. Az éttermek és szabadidős létesítmények estében az állam a dolgozók béreinek felét fogja megtéríteni, amennyiben az adott létesítmény nem bocsájtja el munkavállalóit, és azok megkapják fizetésüket.

Büttl Ferenc közgazdász, a Megújuló Magyarországért Alapítvány (MMA) kuratóriumi elnöke úgy nyilatkozott a Mércének , a bejelentett intézkedésekre valóban szükség van, ám ezek önmagukban nem elégségesek.

Büttl szerint a piac feldarabolása helyett általános jövedelem támogatásra lenne szükség, hiszen a járvány hatásai előbb-utóbb mindenkit érintenek majd.

Címlapkép: Mérce