Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az érintettek megkérdezése nélkül szavaznák meg a kutatók jogviszonyváltoztatását, a szakszervezet egyeztetést kér az ITM-től

Ez a cikk több mint 3 éves.

A következő napokban dönthet az Országgyűlés arról az októberben benyújtott  kormánypárti törvénytervezetről, amely az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (a korábbi akadémiai kutatóhálózat) dolgozóit megfosztja a közalkalmazotti státuszuktól, és átsorolja őket a Munka Törvénykönyve hatálya alá. Az Innovációs- és Technológiai Minisztérium ezzel kapcsolatban még júliusban erősítette meg: van szándék „a teljesítmény alapú, differenciált bérezést támogató foglalkoztatási jogviszony kialakítására”. A cél a kutatói életpálya modellhez szükséges feltételek megteremtése, „korszerű és rugalmas bérezéssel”.

A kutatók egyik  legnagyobb aggálya, hogy nem tudják, milyen szempontrendszer szerint történik majd a teljesítmény megítélése.

Többen attól félnek, hogy lehetőséget nyílik a „nem oda való elemek”, a „gyengének és kormánykritikusnak” tekintett kutatók egyszerűbb eltávolítására, ráadásul a törvénytervezet semmilyen garanciát nem tartalmaz, és nem rendelkezik a kutatói életpályák biztosításáról sem.

Érdekeiket azonban nem tudták képviselni a döntéshozók előtt, hiszen az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) és a kormány is tényként kezeli a dolgot, a  törvénytervezet szövege pedig nem jutott el időben hozzájuk. Az akadémiai dolgozók nehezményezik azt is, hogy az ELKH-t vezető Maróth Miklós nem áll ki a dolgozók kinyilvánított akarata mellett. A dolgozók ugyanis – mint arról szeptemberben mi is beszámoltunk – az Akadémiai Dolgozók Fóruma (AFD) és a Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (TTDSZ) közös felmérése alapján elsöprő többségben, 78 százalékban elutasítják a közalkalmazotti jogviszony megszüntetését.

A héten a törvénytervezetet már vitára is bocsátották a parlamentben, ezért a  Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezete levélben fordult Bódis Józsefhez, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárához  személyes találkozót kérve tőle, hogy a munkavállalói érdekképviselet is élhessen véleményalkotási jogával, illetve alaposan megismerhessék az ITM érveit a jogviszonyváltással kapcsolatban.

Mivel csütörtökig lehetett módosító javaslatokat beterjeszteni, a szakszervezet arra kérte az államtitkárt, hogy az egyeztetés pótlásáig függessze fel a törvénytervezet továbbvitelét, máskülönben hamarosan meg is szavazzák azt az érintettek beleszólása nélkül.

Az érintettek álláspontjáról itt olvashatsz bővebben.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd