Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Benyújtotta a kormány az akadémiai kutatók közalkalmazotti státuszát elvevő törvényjavaslatot

Ez a cikk több mint 3 éves.

Egy tegnap este benyújtott törvényjavaslat szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ismét nekimegy az akadémiai kutatóhálózatnak, és meg kívánja fosztani közalkalmazotti státuszuktól az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) kutatóintézeteinek dolgozóit anélkül, hogy erről velük egyeztetett volna – írja a Magyar Tudományaóos Akadémia kutatóhálozatának leválasztása elleni tiltakozás során létrejött dolgozói csoport, az Akadémiai Dolgozók Fóruma.

Arról, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium az akadémiai kutatókat a közalkalmazotti törvény hatálya alól a munka törvénykönyvének szabályai alá sorolná át, már legkésőbb július óta tudni lehet, mostanra jutott el a folyamat a törvényjavaslati stádiumba, amelnyek benyújtása egyébként Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nevéhez fűződik.

A javaslatot az ADF beszámolója alapján az ITM nem az illetékes és a kutatóhálózatban reprezentatív tagsággal rendelkező Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (TDDSZ) juttatta el, így a szakszervezet az egyébként is rosszhiszeműen kitűzött határidőn belül arról nem tudott véleményt nyilvánítani.

Az akadémiai dolgozók azt is kiemelik, hogy

a törvénytervezet csak a közalkalmazotti jogviszony megszüntetéséről és az ELKH dolgozóinak munka törvénykönyve alá sorolásáról szól, de semmilyen garanciát nem tartalmaz, és nem rendelkezik a kutatói életpályák biztosításáról sem.

Az ADF szerint „különösen felháborító és botrányos”, hogy a kormány a törvénymódosítás benyújtására a járványhelyzetet használja fel, tudván, hogy a korlátozó intézkedések jelentősen leszűkítik a tiltakozások körét.

Az akadémiai dolgozók nehezményezik azt is, hogy az ELKH-t vezető Maróth Miklós nem áll ki a dolgozók kinyilvánított akarata mellett. A dolgozók ugyanis – mint arról szeptemberben mi is beszámoltunk – az ADF és a TDDSZ  közös felmérése alapján elsöprő többségben, 78 százalékban elutasítják a közalkalmazotti jogviszony megszüntetését.

Az ADF közleménye szerint a dolgozókat eddig a minisztérium oldaláról senki nem kérdezte meg, hogyan vélekednek a közalkalmazotti jogviszonyuk kilátásba helyezett megszüntetéséről: a szakszervezet többszöri hivatalos kapcsolatfelvétele ellenére sem hivatalos tájékoztatásra, sem érdemi tárgyalásra nem került sor a közalkalmazotti státusz elvételének kérdésében.

Az akadémiai kutatókat megelőzően a kulturális területen, még korábban pedig a szakképzésben dolgozók közalkalmazotti státuszát – vele pedig például a hatékonyabb érdekvédelmet- vette el a fideszes kétharmad, ezzel a társadalom egyre szélesebb rétegeire alkalmazva a piaci jellegű bérezést, ami az Orbán-kormány politikájának fontos része.