Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Visszautasítja a részvételt az orvosi kamara elnöke a kórházigazgatókat kiválasztó bizottságban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Nem vesz részt annak a bizottságnak a munkájában Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke, amelyet az állami kórházak vezetőinek kiválasztására hozott létre a múlt hét végén a kormány – közölte a kamara saját honlapján hétfőn reggel.

A javaslattevő bizottságban való részvételre Kincses Gyula mellett felkértek több egészségügyi szaktekintélyt: az MTI információja szerint a javaslattevő bizottság tagja lesz Oberfrank Ferenc, az MTA Titkárság köztestületi igazgatója, Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott, Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati kar dékánja és Müller Cecília országos tisztifőorvos is.

A MOK elnöksége a mai közlemény alapján még pénteken arról határozott, hogy Kincses Gyula elnök a megtisztelő felkérés ellenére nem vesz részt a munkában,  erről október 30-án Pintér Sándor belügyminisztert tájékoztatta is.

„Az elnökség jelenleg elsődleges és sürgős feladatának az új jogviszonyt meghatározó törvénnyel és végrehajtási rendeleteivel, a háziorvosi rendszer, az alapellátó gyermekgyógyászat és fogászat jövőjével, valamint a járványhelyzettel kapcsolatos teendőket tartja”

– teszi hozzá szűkszavúan a kamara kommünikéje.

Emlékezetes, hogy az állami intézményeket vezető kórházigazgatók felelőssége a járvány időszaka alatt sokszor került viták kereszttüzébe. A kormány járványkezelésének bírálói, köztük a politikai ellenzék is azzal érveltek a tavaszi első hullám alatt, hogy  a nem járványügyi intenzív- és alapellátás is súlyos károkat szenvedett a központi rendelkezések nyomán.

Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős miniszternek pedig azt vetették a szemére, hogy az ágyfelszabadítások kapcsán azt állította: a kórházi ágyak kiürítéséért a kórházakat vezető orvosok a felelősek. A miniszter több alkalommal is az orvosokra hárította a felelősséget a művelet miatt, az Országgyűlésben egy alkalommal így fogalmazott: „ha történt hiba, akkor az az ellátó intézménynek és az ellátó orvosnak a felelőssége”.

Kásler tavasszal menesztett két intézményvezetőt is, akik orvosszakmai szempontok alapján úgy döntöttek, hogy inkább nem küldenek haza kórházi ápolásra szoruló betegeket: a Fejér megyei kórház főigazgatóját, valamint az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) főigazgatóját is elküldte, mert nem tudtak több ágyat biztosítani egy olyan intézetben, ahová eleve súlyos állapotban lévő betegek kerülnek.

Budapest, 2020. október 3.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfõ (b) fogadja Kincses Gyulát, a Magyar Orvosi Kamara elnökét (j), valamint Álmos Péter Zoltánt (j2), és Lénárd Ritát, a Magyar Orvosi Kamara alelnökeit a Karmelita kolostor teraszán 2020. október 3-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ahogyan az orvosi kamara fogalmaz, a szakmai szervezet az igazgatói kinevezéseknél sürgősebbnek tartja az új „orvostörvény” körüli helyzet rendezését: a Mércén is beszámoltunk arról, hogy a kamara friss felmérése szerint az orvosok túlnyomó többsége főként az új vezényelhetőségi szabályok és a másodállás kvázi tiltása miatt nem írná alá a béremeléssel, ugyanakkor rengeteg jogsértéssel is járó új jogviszonyt, ami tömeges külföldre vagy a magánegészségügybe vándorlást eredményezhet az orvostársadalmon belül.

Bár a kormány kommunikációja szerint a törvény és annak végrehajtási rendeleteinek kidolgozásába bevonta és bevonja a kamarát, a MOK ezt cáfolta, tudomása szerint a rendeletek nem kidolgozásra várnak, hanem már gyakorlatilag készen vannak.

A MOK szombaton kiadott közleménye szerint a járványhelyzet miatt különösen sürgető lenne a magyar egészségügy dolgozóinak nagyfokú elégedetlenségét kiváltó törvény korrkciója, és felszólította a kormányt, mihamarabb vonja be az egyeztetésbe a szakmai kamarákat, ezzel is segítve, hogy „az orvosok és ápolók a betegekre tudjanak koncentrálni”.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher