Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Felsőoktatási dolgozók: Tiltakozunk minden megfélemlítés, kényszerrel vagy erőszakkal való fenyegetés ellen!

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) közleményben biztosította támogatásáról a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) polgárainak az egyetemi autonómia megőrzésére irányuló küzdelmét. A szakszervezet kijelentette azt is, tiltakoznak, minden megfélemlítés, kényszerrel vagy erőszakkal való fenyegetés ellen, ehelyett a párbeszéd és megegyezés útján való konfliktus megoldást követelik.

Az egyetem közjót szolgáló hivatásuk betöltésének alapfeltételének nevezik meg, hogy a számos magyar egyetem által is megerősített európai Magna Charta Universitatum alapelvei és az akadémiai szabadság, az egyetemi autonómia, a kutatás és az oktatás egysége, a humanizmus elvei érvényesüljenek.

Ezenkívül felszólítják a felsőoktatás minden szereplőjét és minden jóérzésű „a tanulás és tanítás, a tudomány és a művészet szabadságát fontos értéknek tartó polgárt”, hogy támogassák az SZFE és az egyetemi autonómia ügyét.

„Felhívjuk a felsőoktatási és tudományos közélet érintettjeit, a közvélemény szereplőit, a kormányzati felelősöket, hogy tegyenek lépéseket a felsőoktatást szabályozó törvények olyan módosítására, amelyek biztosítják az érintett egyetemek számára a szerepük betöltéséhez nélkülözhetetlen autonómiát!”

A Színház- és Filmművészeti egyetem autonómiájának csorbítása ellen felszólalókhoz, az egyetemisták ügyét támogatókhoz a múlthéten további két oktatási szervezet, az egyetem foglalás kezdete óta pedig több szakszervezet is csatlakozott. Mellettük nemzetközi hírű egyetemek, elismert művészek, filmesek, közéleti személyiségek és világsztárok is biztosították az egyetem polgárait támogatásukról.

Az SZFE-sek október 23-i tüntetését végig követő tudósításunkat itt, az egyetem elfoglalásáról, az egyetem autonómiáját csorbító kuratórium kinevezéséről, az új kancellár egyetem kiürítési kísérletéről, az internet kikapcsolásáról ezeken a linkeken olvashattok, a témában írt összes cikkünket pedig itt találjátok.

Az FDSZ teljes közleménye:

Autonómiát minden egyetemnek!

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) támogatja a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) polgárainak az egyetemi autonómia megőrzésére irányuló küzdelmét! Tiltakozunk minden megfélemlítés, kényszerrel vagy erőszakkal való fenyegetés ellen! Követeljük, hogy párbeszéd és megegyezés útján oldják fel a konfliktust!

Felszólítjuk a felsőoktatás minden szereplőjét és kérünk minden jóérzésű, a tanulás és tanítás, a tudomány és a művészet szabadságát fontos értéknek tartó polgárt, hogy adják Ők is támogatásukat az SZFE és az egyetemi autonómia
védelméhez!

Valljuk, hogy az akadémiai szabadság, az egyetemi autonómia, a kutatás és az oktatás egysége, a humanizmus, az európai – köztük számos magyar – egyetem rektora által megerősített Magna Charta Universitatum alapelveinek érvényesülése feltétele annak, hogy az egyetemek betölthessék a közjót szolgáló hivatásukat.

A felsőoktatásban zajló egyetemi átalakulások – köztük a közfigyelem előterében álló Színház- és Filmművészeti Egyetemé – fejleményei megerősítenek abban a meggyőződésünkben, hogy szükséges a magyar magánegyetemekre vonatkozó törvényi szabályozás korrekciója.

Felhívjuk a felsőoktatási és tudományos közélet érintettjeit, a közvélemény szereplőit, a kormányzati felelősöket, hogy tegyenek lépéseket a felsőoktatást szabályozó törvények olyan módosítására, amelyek biztosítják az érintett egyetemek számára a szerepük betöltéséhez nélkülözhetetlen autonómiát!

Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete

(via. szeged.hu)