Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyetemek, Oscar-díjasok, keresztény értelmiségiek az SZFE mellett, a Fidesz szerint: „Hányás”

Ez a cikk több mint 3 éves.

Világsztárok, nemzetközi hírű egyetemek, írók és keresztény értelmiségiek csatlakoztak az elmúlt huszonnégy órában az SZFE védelmére kelők (folyamatosan bővülő) táborához. Velük szemben a kormány képviselői a szokásos mantrákkal, gyurcsányozással, minősíthetetlen megnyilvánulásokkal és öregezéssel válaszoltak.

Írók és Oscar-díjas világsztárok az SZFE mellett, a győri Fidesz szerint: „Hányás”

Ma olyan Oscar-díjas világsztárok csatlakoztak a SZFE mellett kiállók egyre népesebb táborához, mint a (kétszer is díjazott) Cate Blanchet, Helen Mirren, Eddie Redmayne, akik egy, a brit kulturális- és közélet képviselői nevében írt levélben fejezték ki szolidaritásukat az egyetem „hiteles vezetése” mellett.

A film- és színházművészetben dolgozókhoz csatlakozott az irodalom jeles alakja, a Sátáni Versek című könyvével világhírnévre (és hírhedtségre) szert tevő Salman Rushdie, aki szintén a tenyerére festett SZFE felirattal adta jelét a támogatásának.

A külföldi hírességek mellett, a magyar szolidaritást vállaló művészek köre is egyre népesebb. Mundroczó Kornél a Velencei filmfesztiválon viselt #FreeSZFE feliratú pólót, Petrányi Viktória (producer) és Wéber Kata (forgatókönyvíró) társaságában, amit a kormány közeli média vagy kicenzúrázott, vagy élesen elítélt, mint például a győri Fidesz, ami „nemes” egyszerűséggel csak annyit reagált a kiállásra: „Hányás”.

A Győri Fidesz Facebook oldaláról azóta már eltávolított poszt. (screenshot: Magyarhang)

A BBC, a Die Zeit és a The New York Times nagyobb cikkben is foglalkozott a tegnapi élőlánccal és tüntetéssel (amit a Mércén élőben közvetítettünk). A világsajtó legnagyobb lapjai mellett, a Reuters és az AP szerint, olyan amerikai települések újságjai is beszámoltak a tegnapi eseményekről, amelyek legfeljebb minden szökőévben foglalkoznak Magyarországgal.

Hat osztrák művészeti egyetem és ELTE hallgatók az SZFE mellett, Gulyás szerint legalább „nincs szemkilövetés”

Hat osztrák művészeti egyetem, a Bécsi Zeneművészeti és Előadó-művészeti EgyetemKépzőművészeti Akadémia; Iparművészeti Egyetem; a Grazi Zeneművészeti és Előadó-művészeti Egyetem; a Linzi Művészeti Egyetem és a Salzburgi Mozarteum Egyetem együtt állt ki az SZFE mellett:

„Mi, az ausztriai művészeti egyetemek szenátusainak demokratikusan megválasztott, az egyetemeinken együttműködő polgárok valamennyi csoportját reprezentáló képviselői, szolidaritásunkat fejezzük ki a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóival, lemondott szenátusával és rektorátusával és lemondásukat benyújtó tanáraival”

– olvasható a 444-nek küldött, magyarra is lefordított közleményben.

Kisebb tüntetést tartottak ma délben az ELTE Lágymányosi kampuszánál, ahol dallal, táblákkal és az egyetem épületének (már-már szimbolikussá vált) piros-fehér szalaggal való lezárásával fejezték ki szolidaritásukat. A hallgatók egy része ezután az SZFE elfoglalt Vas utcai épülete előtt, a benti színi hallgatóknak énekelt.

Gulyás Gergely a tegnap esti Bayer Show vendégeként arról beszélt, „az egyetemisták nyugodtan tüntethetnek, és szerencséjük van, hogy nem Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök, mert így senki nem fogja kilőni a szemüket”. Emellett persze a hivatalos alapítványi modellbe helyezésre adott választ is felmondta, miszerint: „az SZFE tulajdonosi struktúrájához azért kellett hozzányúlni, hogy szabadon gazdálkodhasson az SZFE, és így hatékonyabbá váljon az oktatás”.

Keresztény értelmiségiek Karsai György mellet, Schmidt Mária szerint az egyetem oktatói amúgy is „öregek”

Keresztény értelmiségiek, a 444-en megjelent nyílt levélben üzentek Vidnyánszky Attilának, reagálva annak Karsai Györgyről tett kijelentéseire. A levelükben azt írják, bár nem gondolják, hogy a Nemzeti Színház igazgatójának kijelentései antiszemiták lennének, ha az „akár hazafiatlansággal, akár keresztényellenességgel vádolja Karsai Györgyöt, ebben semmiképpen sincs igaza”.

„Karsai György hosszú munkásságából egyetlenegy esetre sem emlékszünk, amikor negatív elfogultsággal állt volna hozzá a kereszténységhez, és Vidnyánszky Attila sem fog tudni ilyet felmutatni. Ámde, ha meg kell oldanunk egy nehéz filológiai kérdést egy görög vagy latin nyelven író keresztény szerzőnél, bármikor bizton fordulhatunk Karsai Györgyhöz, aki biztos tudásával és folytonos jóindulatával mindig készen áll a segítségre.”

-írják levelükben.

A Kossuth Rádió Jó reggelt! című műsorának vendége volt Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója, aki szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetemet „a 70-es évektől kezdve kisajátította magának egy baráti társaság – rokonok, üzletfelek –, és ezek „ülnek rajta” a mai napig”.

„Megdöbbenve vettem tudomást arról, hogy bejelentik sorra olyan színházi rendezők, meg olyan, az egyetemen tanító emberek a távozásukat, akik 76-77 évesek. Nem is tudom, hogy miért vannak még ott.”

– fogalmazott.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton