Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Még semmit sem láttak a dolgozók a beígért béremelésből a tiszavasávári Alkaloidánál

Ez a cikk több mint 3 éves.

Egyre feszültebb hangulatról számolt be pénteken a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) a a közel 500 főt foglalkoztató tiszavasvári Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt. dolgozói körében, miután a 2020-ra beígért béremelésből egyelőre semmi nem valósult meg.

A szakszervezet ugyanakkor arról ír: a munkáltató ígért béremelést, ráadásul a koronavírus-járvány miatt veszélyhelyzet idején is rendes termelés folyt a gyárban, ezért semmi nem indokolná, hogy a dolgozók ne részesüljenek az idénre előirányzott béremelésben.

A VDSZ szerint a béremelés elmaradása esetén újabb elvándorlási hullám jöhet, amely komoly problémát jelenthet a termelésben. Ennek már csak azért is fennáll a veszélye, mert a magyarországi gyógyszergyárak közül a tiszavasváriban a legalacsonyabbak az átlagkeresetek.

Az Alkaloida egyébként 2005 óta egy óriási indiai hátterű holding, a Sun Pharma tulajdonában van.

A VDSZ beszámolója szerint a szakszervezet képviselői tájékoztatták a SUN Pharma vezetését, hogy az alapbéremelés megvalósításánál meg kellene vizsgálni egy olyan lehetőséget, ahol fizetési sávokat alakítanak ki, és ezekere a csoportokra eltérő mértékű emelést hajtanánk végre.

A VDSZ fenntartja, hogy a tavalyi mértékű átlagos (13 százalékos) alapbéremelésre lenne szükség.

Nem először hallani bérfeszültségről Tiszavasáriból az utóbbi időben: tavaly szeptemberben ugyancsak bérvitáról és sztrájkkészültségről számolt be a szakszervezet.

Akkor azonban a sztrájkveszély elhárult azzal, hogy az érdekképviseletnek sikerült béremelésben megállapodnia a cégvezetéssel: azok a munkatársak, akik a kötelező béremelésen felül is részesültek bérfejlesztésben, egységesen legalább 13 ezer forintos havi alapbéremelést kaptak, ezen felül pedig differenciált alapbéremelés történt a munkavállaló egyéni teljesítménye és a társaságnál eltöltött munkaviszony hosszának figyelembevételével. A fizikai dolgozóknál a teljes alapbéremelés mértéke átlagosan 16,78 százalék lett.