Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az idősek védelme: nyugdíjasok fognak dolgozni a Péterfy kórházban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Miközben tombol a koronavírus-járvány az elsőnél jóval magasabb esetszámokat produkáló második hulláma, a Péterfy Sándor kórház nyugdíjas-szövetkezetektől bérel munkaerőt többek között betegellátással kapcsolatos feladatok elvégzésére – értesült a HVG.

A lap értesülései szerint – ahogy a Közbeszerzési Hatóság honlapjáról is kiderül – többek között segédápolókat is felvesz a kórház a nyugdíjas-szövetkezetektől, akik közvetlenül is érintkeznek betegekkel.

A kiírt munkakörök részletesen a következők:

  1. fizikai munkaerő gazdasági és műszaki területre: 3.667 óra / 6 hó +25% opcionális mennyiség,
    1. betanított munkás (konyhai kisegítő, ételszállító, szennyesátvevő, telefonkezelő, ruhatáros, udvaros,mosogató),
    2. segédmunkás (udvari munkás, szállítómunkás, hivatalsegéd)
    3. szakmunkás (varrónő,festő, asztalos, villanyszerelő, vízvezetékszerelő, lakatos, kazánfűtő, víz-gázszerelő, szakács, cukrász,elektroműszerész),
    4. raktáros munkakörben,
  2. szellemi munkaerő gazdasági és műszaki területre: 1.219 óra / 6 hó +25% opcionális mennyiség,
    1. műszerügyi ügyintéző,
    2. egyéb ügyintéző,
    3. adminisztrátor munkakörben,
  3. fizikai munkaerő egészségügyi területre: 1.219 óra / 6 hó +25% opcionális mennyiség, segédápoló munkakörben,
  4. szellemi munkaerő egészségügyi területre: 1.219 óra/ 6 hó +25% opcionális mennyiség, orvosírnok munkakörben.

A bérelt munkaerőt a kórház Péterfy utcai, Fiumei úti, valamint Alsóerdősor utcai telephelyein is alkalmazná, egyedi megrendelésekben meghatározott időtartamban és munkakörben, 24 hónapos, vagyis kétéves időtartam alatt, amikor a szükség épp úgy hozza.

A közbeszerzés szerencsés nyertese a Pesti Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet, a fizikai munkákra 1091, míg a szellemi munkákra 1427 forintot kérnek óránként, azonban az egészségügyi intézmény is jól járt, hisz az eredetileg számolt 65 007 600 forintos összköltség helyett sikerült 53 000 000 forint értékben nyélbe ütni az üzletet.

Ráadásul úgy, hogy a nyertes pályázó a versenytársaknál magasabb összegű ajánlatot nyújtottak be – hogy mégis velük szerződött le a kórház, a HVG szerint valószínűleg annak köszönhető, hogy más ajánlattevőkkel szemben akár másnapra is tudnak küldeni munkaerőt, amennyiben a munkáltató jelzi igényét.

Az, hogy kórházi munkákra vesznek fel nyugdíjasokat, ráadásul olyanokra is, melyek a betegekkel való érintkezéssel járnak, már csak azért is érdekes, mert az első hullám idején még éppen hogy hazaküldték a nyugdíjas dolgozókat veszélyeztetett koruk miatt –

és még ha egy adott intézmény nem is járványkórház, nem elképzelhetetlen, hogy megfordulnak falai között koronavírusos betegek is.

Mindazonáltal érdemes megjegyezni, hogy aki nyugdíjas, nem feltétlenül érte még el a nyugdíjazási korhatárt, elképzelhető hogy korkedvezményesként hagyta ott a munkát.

Ahogy Müller Cecília országos tisztifőorvos is többször jelezte, hogy az időseknek inkább otthon kellene maradniuk, de Dolgos Attila, a KÖZÉSZ, a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek alelnöke sem az egészségügyi munkát említette, mikor arról beszélt, melyek a nyugdíjasok számára is biztonsággal végezhető munkák. Mint mondta,

„Az élelmiszeripar, a kint végezhető tevékenységek, a home office még mindig a leginkább biztonságos kategória az idősek számára”.

Mindazonáltal mivel a járvány második hulláma idején a kormány igyekszik elkerülni a gazdaság leállását, vélhetően tovább fog nőni az igény a nyugdíjasok munkájára.

Ugyanakkor ahogy pár napja írtuk, nagy a baj: hisz az, hogy a nyugdíjasok részéről is van kereslet az ilyen munkákra, rámutat arra, hogy mennyire az út szélén hagyta az állam az időseket, hisz amennyiben megfelelő nyugdíjban és juttatásokban részesülnének, nem kellene mellettük 1 200 forintos órabérért dolgozniuk – akár az egészségügy területén, egy rájuk különösen veszélyes világjárvány idején.

Címlapkép: Máthé Zoltán / MTI