Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karneváli hangulatban demonstráltak az SZFÉ-ért és az egyetemi autonómiáért Pesten

Ez a cikk több mint 3 éves.

Utcai vonulásos karnevállal tüntettek az üggyel szimpatizálók Budapesten az egyetemi autonómia mellett, a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel szolidarítva. A vasárnapi vonulás a Hősök terén kezdődött, és a város több csomópontját érintve az SZFE Vas utcai székházához érkezik a tervek szerint.

A hallgatók a három hete tartó egyetemfoglalás alatt már több tüntetést is szerveztek az egyetem autonómiájáért, legutóbb múlt vasárnap egy biciklis demonstráció keretében 155 almalommal vitték el Chartájukat a parlamenthez.

A most vasárnapi megmozduláson mintegy ezer ember indult meg az Andrássy úton, hogy némi kerülővel végül eljussanak az SZFÉ-hez. Beszédek szándékosan nem lesznek, a kiállás elsősorban művészi.

A menet az Andrássy úton. Kép: Mérce

Amint arról korábban is beszámoltunk, júliusban szavazta meg az Országgyűlés, hogy a Budapesti Corvinus Egyetemhez hasonlóan az SZFE is alapítványi tulajdonba kerüljön, ami alapvetően megváltoztatja az intézmény működésének struktúráját.

A döntés nagy felháborodást váltott ki: az egyetem hallgatói tüntetést szerveztek, az intézmény vezetői nyílt levelekkel próbálták rábírni a döntéshozókat, hogy ne siessék el a modellváltást, és vonják be az egyetemet is, több oktató pedig felmondott.

Ezt követően augusztus elején derült ki, hogy a Nemzeti Színház igazgatóját, a kormánybarát Vidnyánszky Attilát választották a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökének. Mellette a kuratórium tagja lesz még Bacsa György, a MOL stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező, és Világi Oszkár, a SLOVNAFT Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója.

A Színház- és Filmművészeti egyetem autonómiájáért folyó harcot jó ideje követjük a Mércén, a témában született cikkeink itt olvashatók.

Címlapkép: kép: Mérce