Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lezárták a nyomozást a nagymamáját meggyilkoló és elásó bajai férfival szemben

Ez a cikk több mint 3 éves.

Január 9-én a rendőrség őrizetbe vett egy 25 éves bajai férfit, miután nagymamáját a saját pincéjébe elásva találták meg. A 79 éves asszony keresésére azután indultak a hatóságok, hogy lánya kora délután bejelentette eltűnését. A fiatal férfi elleni nyomozást most zárták le, a rendőrség emberei szerint különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével gyanúsítható.

A férfi, a gyanú szerint még előző este bántalmazta nagymamáját, ennek eredményeként a védekezésre képtelen idős asszony halálát okozta. A gyilkos a nyomok eltüntetésének reményében a rokona pincéjébe rejtette el a holttestet.

„Az asszony eltűnését azonban a lánya bejelentette a rendőrségen. A nyomozók széleskörű adatgyűjtésbe kezdtek, mely során bűncselekményre utaló adatok merültek fel, majd meg is találták az elásott testet a pincében. A gyanú az unokára terelődött, akit halált okozó testi sértés miatt vették őrizetbe.”

-írja a police.hu.

Azonban a feltárt bizonyítékok alapján, a megyei főkapitányság munkatársai később módosították a bűncselekmény minősítését, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésre.  A feltételezett tettes lakóhelyén a rendőrök kábítószernek minősülő anyagot találtak, így kábítószer birtoklás vétsége miatt is kihallgatták.

A jelenleg is letartóztatásban lévő férfi ügyében a nyomozók a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték, és az iratokat a napokban vádemelési javaslattal küldték meg az illetékes ügyészségre.

A családon és párkapcsolaton belüli bántalmazásnak azok a szerencsére nem gyilkossággal végződő esetei, amelyek a sajtóba bekerülnek, az összesnek legfeljebb a töredékéről adnak képet. – A NANE szerint Magyarországon minden ötödik nőt rendszeresen bántalmaz a partnere, ami nagyjából félmillió nőt jelent.

(Ezt a statisztikát vélhetően súlyosbította a járványhelyzet miatti bezártság, majd az abból és a kibontakozó válságból fakadó feszültség. Jogvédő szervezetek nemzetközi szinten figyelmeztettek arra, hogy a kijárási tilalmak és korlátozások súlyosbíthatják a bántalmazott nők helyzetét, és márciusi adatokból tudjuk, hogy az utóbbi két évben sosem történt annyi családon belüli erőszak Magyarországon, mint idén – és ezek „csak” azok, amelyek a hatóságok látóterébe kerültek.)

Tehát a családon és párkapcsolaton belül elkövetett erőszak eseteiről semmiképpen se lehet azt mondani, hogy egyediek, rendszerszintű problémáról beszélünk. A jelenség leküzdéséhez pedig az áldozatvédelmi intézményrendszer fejlesztésére, a rendőrség és az igazságszolgáltatás dolgozóinak szakirányú képzésére és más hasonló lépésekre lenne szükség.

Annak érdekében, hogy erre felhívjuk a figyelmet, a Mérce márciusban aloldalt indított, ahol a férfiak által meggyilkolt nők és gyermekek listáját tesszük közzé 2014-től kezdve. Célunk, hogy a figyelem állandó fenntartásával rámutassunk arra, hogy a nők elleni erőszak enyhítéséhez rendszerszintű változtatások szükségesek. Minderről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 70 220 2505 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Címlapkép: MTI/Mihádák Zoltán