Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fogvatartott bevándorlók ellen elkövetett durva kínzást leplezett le egy amerikai nővér

A koronavírus terjedésének lelassítása miatt bevezetett egészségügyi intézkedések figyelmen kívül hagyásával, rossz higiéniai körülmények között élnek a fogvatartottak egy Georgia állambeli ICE (Immigration and Customs Enforcement, azaz a Bevándorlási és Határvédelmi Hivatal) fogdában, írja a Guardian. Az elzárt bevándorlókat más visszaélések is érik, nők körében állítólag gyakori a méheltávolító műtétek száma.

A körülményekról a közérdekű bejelentést (ún. whistleblowing, vagy „megkongatni a vészharangot”, amely gyakorlatban azt jelenti, hogy egy személy bejelentést tesz egy szervezetnél történt visszaélésről vagy veszélyről) a Dawn Wooten nevű, apoló tette, akire krónikus betegsége miatt fokozottan veszélyes a vírus. Beszámolója szerint az első, feltételezett hordozó márciusban érkezhetett meg az intézménybe, ám az egyik felügyelő akkor arra utasította az ápolókat, hogy hallgassanak az férfi egészségügyi állapotáról. Az újonnan érkezett fogvatartottat Wootennek kellett megvizsgálnia, annak ellenére, hogy nem volt maszkja.

Bevallása alapján Wooten krónikus betegségéről felettese is tudott, a nővér viszont ennek ellenére több olyan fogvatartottal is kapcsolatba került, akik koronvírusos tüneteket produkáltak. Közülök három személyt később pozitívra teszteltek.

Wooten bejelentését több, neve elhallgatását kérő, intézménybeli kollégája is megerősítette, illetve négy fogvatartott is.

Az Irwin Country Detention Centerben az ICE adatai szerint a világjárvány kezdete óta legalább 31 pozitív teszt lett, ám Wooten szerint a valós szám inkább 50 körül lehet, azok alapján, hogy hány fertőzött fogvatartottat ismer személyesen. Példaként hozta fel az az esetet, amikor egy zsúfolt szoba lakói közül csak két személyt teszteltek: azt, akinek tüntetei voltak, valamint a közvetlenül mellette alvót. A vírus nem csak a fogvatartottak, de az ott dolgozó egészségügyi alkalmazottak között is rohamosan terjedt, Wooten legalább 15 olyan dolgozóról tud, akinek pozitív lett a tesztje. Az ápoló arról is beszámolt, hogy a munkatársaival fejenként egy-egy N95 besorolású maszkot kaptak, a fogvatartottaknak pedig egyáltalán semmilyen ilyesfajta eszköz nem jutott.

A szociális távolságtartás szabályainak figyelmen kívül hagyása mellett Wooten arról is beszámolt, hogy állítólag az erős menstruációs vérzésre panaszkodó fogvatartottak esetében rendkívül nagy számban, indokolatlanul végeznek méheltávolító műtéteket. Mivel sokszor olyan személyekről van szó, akik csak spanyolul beszélnek, az őket gondozó egészségügyi dolgozók Google-fordítóval próbálják beleegyezésüket kérni, de a páciensek a fordítási nehézségek miatt sokszor nem értik, mi történik velük.

A Bevándorlási és Határvédelmi hivatal hivatalos közleményben jelezte, hogy nem kívánja kommentálni a bejelentésben foglaltakat, ám mindenkit arra intenek, hogy az anonim, nem bizonyított vádakat szkepticizmussal kezeljék.

Ahogyan arról már többször is beszámoltunk a Mércén: mivel a koronavírus jól terjed rosszul szellőztetett, zárt helyeken, így nem ritka, hogy egy gyár vagy üzem dolgozói, bentlakásos intézmények személyzete és lakói könnyen megfertőzik egymást.

Címlapkép: Fotó: Pixabay