Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Demonstrációt szerveznek péntekre a turisztikai ágazat dolgozói Budapesten

Ez a cikk több mint 3 éves.

Újabb tüntetést szerveznek a turisztikai szektorban dolgozók Budapesten: a tervek szerint pénteken, azaz 18-án, a Budai Várban, a Dísz téren 16 és 18 óra között tartják majd a demonstrációt, írja a Turizmus Online.

A figyelemfelhívás mellett a megmozdulás célja a hogy az ágazat képviselői átadják a szakma megmentését célzó követeléseiket Orbán Viktor miniszterelnöknek, vagy az általa kijelölt személynek.

A Főnix Manőver elnevezésű petíciójukban az állami támogatás szükségességét hangsúlyozzák: többek között olyan pontok szerepelnek benne, mint a bértámogatás meghosszabbítása 2021 közepéig, vagy az ingyenes PCR-teszt azok számára, akik utazási irodával utaznak.

A petíció itt érhető el, a Turisztikai Szektor Saját Érdekképviselete néven működő szakmai összefogás tagjai pedig arra bíztatják az ágazatban dolgozókat és az iparág jövőjéért aggódokat, hogy írják alá.

A turizmusban dolgozók szeptember 11-én pénteken is demonstrációval hívták fel a figyelmet ügyükre: a „Mentsük meg a turizmust!” néven futó, előző heti eseményről itt olvasható beszámoló. A rendezvényen utazásszervezők, utazási irodák, idegenvezetők, fuvarozók és szállásadók szólaltak fel, utána pedig turistabuszokkal vonultak végig a városon a Hősök teréről indulva.

A Fidesz-KDNP körülbelül 50 milliárd forint elkülönítését javasolja Budapest számára az olyan, a koronavírus által leginkább érintett gazdasági szereplők megsegítésére, mint a turizmus és vendéglátás. Ahogyan arról mi is beszámoltunk, az előterjesztést hétfőn tárgyalta a Fővárosi Közgyűlés, de heves vita után nem szavazták meg. A kormánypárti képviselők szerint arra van pénze a fővárosnak, „amire akarják, hogy legyen”, az ellenzék szerint viszont éppen hogy a kormány feladata lenne a különféle szepelők megsegítése, hiszen Budapestnek erre nincsen forrása.

A KSH friss adatai szerint egyébként idén júliusban tavalyhoz képest drasztikusan csökkent a vendéglátóhelyek forgalma: a külföldi vendégek 75, a hazai utazók pedig 18 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila