Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szigorodik a maszkviselés Budapesten, leszavazták a Fidesz 50 milliárdos turizmussegítő javaslatát

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Fővárosi Közgyűlés a mai napon rendkívüli ülést tartott a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatban. A testület először egyhangúlag megszavazta Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára a maszkviselés szigorítását a fővárosban. A rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba, így várhatóan péntektől a mozikban és színházakban, hangversenyen és cirkuszi előadáson, valamint a hasonló intézmények zárt tereiben, illetve a társasházi közgyűléseken is kötelező lesz az orr- és szájnyílást eltakaró maszk használata.

Ha ezekben az intézményekben és helyszíneken valaki nem megfelelően vagy egyáltalán nem visel maszkot, akkor 8 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy 15 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

Emellett – szintén Karácsony Gergely javaslatára – megszavazták az ingyenes tesztelés bővítését, amibe beletartozik például a fővárosi fenntartású idősotthonokban és egészségügyi intézményekben dolgozók rendszeres ingyenes koronavírus-szűrése, abban az esetben is, ha egyébként nincsenek tüneteik, illetve nem kerültek szoros kontaktusba igazolt fertőzöttel.

Karácsony Gergely fõpolgármester (k) a Fõvárosi Közgyûlés rendkívüli, a koronavírus-járvány elleni védekezés erõsítéséért összehívott ülésén a Városházán 2020. szeptember 14-én. MTI/Koszticsák Szilárd

A főpolgármester javasolta továbbá, hogy a Főváros szólítsa fel a kormányt hasonló intézkedések bevezetésére a közoktatásban és az egészségügyben dolgozók számára. Karácsony azt is kezdeményezte, hogy más európai államok mintájára a lakosságnak is biztosítson lehetőséget a kormányzat az ingyenes koronavírus-szűrésen való részvételre.

A harmadik napirendi pont Fidesz-KDNP előterjesztése volt, amely 50 milliárd forint elkülönítését javasolta a koronavírus által leginkább érintett (így pl. a turizmus és vendéglátás) gazdasági szereplők megsegítésére. Az előterjesztésről éles vita zajlott, a fideszes képviselők szerint ugyanis „arra van pénz, amire akarják, hogy legyen”, miközben az ellenzék szerint a kormány feladata lenne a különféle gazdasági szereplők megsegítése, erre nincs forrása Budapestnek.

Karácsony Gergely fõpolgármester a Fõvárosi Közgyûlés rendkívüli, a koronavírus-járvány elleni védekezés erõsítéséért összehívott ülésén a Városházán 2020. szeptember 14-én. MTI/Koszticsák Szilárd

A fideszes indítvánnyal kapcsolatban Karácsony zárásként azt mondta: sajnálatot érez. Sajnálja azokat, akikkel beadatták „ezt a marhaságot” a pártközpontban. Szerinte csak kellett valami a Lánchíd és és a Pesti úti idősotthon után elő lehet hozakodni, ezért hozakodtak elő a budapesti turizmus megsegítésének kérdésével.

„Pontosan tudom, hogy önök pontosan tudják, hogy ez a pénz nincs”, ez egy politikai lufi, egy blöff – mondta Karácsony.

A főpolgármester szerint az önkormányzatok „majdnem belegebedtek”, hogy segítsék az embereket, a gazdaságélénkítés azonban állami feladat.

„Sajnálom, hogy önöket rávették arra, hogy beadják ezt a javaslatot. Ennél a javaslatnál én önöket sokkal többre tartom” – mondta.

Az előterjesztést végül nem szavazta meg a testület.

Magas a fertőzöttek száma, októbertől romolhat a helyzet

A mai napon 844 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, így jelenleg 8394 fő az aktív fertőzöttek száma, ami a második legmagasabb szám eddig. Mint arra a 444 felhívta a figyelmet, június óta most először fordult elő, hogy egy hét alatt ismét minden nap volt halálos áldozata a koronavírusnak.

A WHO európai regionális irodájának vezetője, Hans Kluge mai nyilatkozata szerint „október és november nehezebb lesz, magasabb halálozási arány vár ránk„. A koronavírus elleni vakcinával kapcsolatban óvatosságra intett, leszögezve: korántsem biztos, hogy az oltóanyag elkészülte egyben a járvány végét jelenti majd, még azt sem tudjuk, vajon mindenkinél hatásos lesz-e a vakcina. A jelenlegi tudásunk szerint vannak, akiknél igen, másoknál viszont nem — mondta Kluge. Szerinte „a járványnak akkor lesz vége, amikor megtanulunk együtt élni vele, mint egy közösség. Ez pedig rajtunk múlik”.

A 24.hu információi szerint 21 diáknál és 9 pedagógusnál mutatták ki a koronavírust a Lauder Javne Iskolában, ahol közösségi finanszírozásból kezdtek tömeges tesztelésbe. Eddig körülbelül kétszáz mintavételnél járnak, az intézmény igazgatója szerint a gyerekek esetében a tünetek minimálisak, szignifikánsan nem különböznek egy nátha tüneteitől, a tanárok esetében viszont más a helyzet. „Bár szerencsére nem szorulnak kórházi ellátásra, életkorukkal arányosan egyre rosszabbul érzik magukat” – mondta.

Osztályok karanténban

A Szabad Pécs tudósítása szerint a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Deák Ferenc Gimnáziuma és Általános Iskolája egyik pedagógusának pozitív eredményt hozott a koronavírus tesztje, ezért a vele érintkező 7 osztályt, illetve további 5 pedagógus egy hétre járványügyi megfigyelés alá kerülnek, és ez alatt az idő alatt digitális oktatást rendelnek el számukra.

A hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumból is hazaküldtek egy teljes osztályt, illetve több szaktanárnak is karanténba kellett vonulnia – írja a Hódpress. Az intézmény vezetője azt mondta a lapnak, a protokoll szerint jártak el, akkor folytathatják újra a tanulók a tanulást, a tanárok pedig a munkát, ha két negatív PCR -tesztet tudnak felmutatni, vagy 14 nap karantén után igazolást hoznak a háziorvostól. Az érintett diákok digitális oktatásban részesülnek, amíg karantén idejüket töltik.

A kormány egyetlen iskolákkal kapcsolatos intézkedése az október 1-től érvénybe lépő kötelező hőmérséklet-mérés az intézményekbe való belépéskor. Az iskolák egységes bezárását nem tervezik újra, amivel kapcsolatban többek közt a Pedagógusok Szakszervezete is kritikát fogalmazott meg, ugyanis félő, hogy a gyerekek átadják a fertőzést az idősebb tanároknak, illetve megfertőzik családtagjaikat.