Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

KSH: idén júliusban jelentősen csökkent a vendéglátóhelyek forgalma

Ez a cikk több mint 3 éves.

Jelentősen csökkent a szálláshelyek forgalma 2020. júliusában a koronavírus hatására, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss adataiból: a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 75, a belföldi vendégek által eltöltötteké pedig 18 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest.

A külföldi vendégek száma 76 százalékkal esett vissza, az összesen 166 ezer vendég 478 ezer vendégéjszakát töltött el Magyarországon, nagy részük szállodában, illetve kempingben szállt meg. Az éjszakák száma a szállodákban közel ötödére esett vissza, a kempingekben, panziókban és az üdülőháztelepeken 57-60%-os, a közösségi szálláshelyeken pedig 91%-os volt a csökkenés. A legnagyobb mértékű, 88%-os csökkenést Budapesten lehetett tapasztalni.

A belföldi vendégek száma kisebb, 12 százalékos csökkentés mutat: 758 ezer fő összesen 2,1 millió éjszakát töltött el. Tízből hat éjjelt szállodában töltöttek a magyar vendégek, a panziókban ehhez képest 2,5 százalékkal több éjszakát regisztráltak, a kempingekben pedig az élőző év júliusához képest a forgalom kétharmada jelentkezett. A legnépszerűbb régió a Balaton volt.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 41 százalékkal, azaz 38 milliárd forinttal esett vissza július hónapban az előző évihez képest.

Ahogyan arról a Mérce is beszámolt tegnap: a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Flesch Tamás azt nyilatkozta az ATV-nek: a második hullám alatt több tízezer szállodai és vendéglátóipari munkavállaló veszítheti el az állását. Az ország GDP-jének tíz százalékát adó szektor dolgozói már azon gondolkodnak, hogy az utcára vonulva kérnek kormányzati segítséget.

Címlapkép: MTI/Varga György