Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több tízezer szállodai és vendéglátóipari dolgozó veszítheti el az állását

Ez a cikk több mint 3 éves.

Flesch Tamás a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke az ATV Start című műsorában azt mondta, a koronavírus járvány második hulláma ismét hosszú hónapokra béníthatja meg a turizmus és a vendéglátás ágazatait.

A beutazási tilalom hatására szinte minden budapesti szálloda bezárni kényszerülhet, emellett a karácsonyra várt enyhülésre is kevesebb foglalás érkezhet, mivel a külföldi partnerek elvesztették a bizalmukat Magyarországban, attól félve, hogy megint napokkal a lezárás előtt jelenti be a kormány az intézkedéseket.

Flesch szerint a szeptemberi és októberi hónap a két legerősebb a szállodaipari ágazat számára, azonban a mostani határzár miatt annak a 20 százalékos foglaltságnak is búcsút inthetnek, ami ahhoz lett volna elegendő, hogy legalább csökkentett fizetés mellett meg tudják tartani a dolgozókat. így a legtöbb intézménynek be kell zárnia, bár minimális fenntartói, őrző-védői személyzetre így is szükség lesz, ami folyamatos kiadásokat jelent majd.

Ahhoz, hogy a járvány enyhülésével, illetve leküzdésével minél hamarabb újra tudjon majd indulni az iparág, kulcsfontosságú lenne a tapasztalt, képzett munkaerő megtartása, azonban ez jelen állás szerint nem lehetséges az áprilisihoz hasonló kormányzati segítségek nélkül.

Az olyan támogatások, mint a járulékok fizetésének elengedése, illetve további állami segítségek nélkül az iparág teljesen tönkremehet, hosszútávon a nagyobb segítséget nyújtó régiós országokhoz képesti lemaradást eredményezve.

Flesch szerint a jelenlegi bizonytalan helyzet akár dolgozók tízezreinek utcára kerülésével járhat, bár ez leginkább a fővárosi szállodákat érinti, de ezek a hónapok általában még vidéken is jól teljesítenek, így ott is elbocsátások várhatóak.

Egyelőre azt remélik a kormányzattal való tárgyalás sikeres lesz, és a tavaszihoz hasonló járulék csökkentéssel és Kurzarbeit programmal tud akut segítséget kapni az ágazat.

De ezzel együtt azt is látják és hallják, hogy sok ember, aki az ágazatban dolgozott, de elvesztette az egzisztenciáját, komolyan gondolkozik azon, hogy az utcára vonulva, békésen megmutatja a kormánynak, hogy tegyenek valamit az ország GDP-jének 10 százalékát adó ágazat megsegítése érdekében.

Flesch Tamás elmondta azt is, őszintén nem tudja, még így sem, hogy mi lesz azután, hogy esetlegesen utcára vonulnak és megkapják a támogatást. A turizmusban az infrastruktúránál is nagyobb részt képvisel a humán erőforrás, a tapasztalt dolgozók, így a megtartásuk kulcsfontosságú a gyors újraindulás érdekében, ami szerint jövő április-május előtt nem várható.

(via Népszava)

Címlapkép: A koronavírus-járvány terjedése miatt bezárt szállodák és a turizmus iparág dolgozói iránt kifejezett szolidaritás jeleként szív alakban világítanak a budapesti Danubius Hotel Flamenco szálloda ablakai 2020. március 25-én. (A kép illusztráció.)MTI/Soós Lajos