Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Leszedette az ELTE jogi kara az SZFE-vel szolidaritást vállaló feliratokat

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az egyetemi gondnoksággal távolíttatta el az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara azokat a feliratokat, amelyeket kora reggel, a szemeszter első napjára készülve, piros-fehér szalagok kíséretében helyeztek ki a jogászhallgatók az Egyetem téri főépületre. Az újonnan alakult Jogász Sejt Facebook-oldala szerint a kiragasztott táblákon „Free SZFE” és „Nem hallgatunk”, és „Veletek vagyunk!” feliratokkal álltak ki a közalapítványosítás, és Vidnyánszky Attila érkezése ellen egyetemfoglalással és tüntetés-sorozatta tiltakozó Színház- és Filmművészeti Egyetem mellett.

A jogászok a feliratokról készült képet is közzétették kora reggel az oldalukon, arra biztatva a hallgatókat, maguk is vállaljanak hasonlóképpen szolidaritást a most megtámadott, tulajdonképpen jobboldali vezetés alatt privatizálni kívánt SZFE mellett.

Azt ugyancsak a Jogász sejt tette azonban közzé. hogy röviddel spontán akciójuk után az ELTE ÁJK vezetése az épület gondnokságával távolította el a fotók tanúsága szerint a közlekedést egyébként egyáltalán nem zavaró feliratokat a főépületről.

A Jogász Sejt értékelése szerint amúgy az akcióval „az ELTE ÁJK vezetése beállt abba a sorba, akik megakadályozzák, hogy a hallgatóik kifejezzék szolidaritásukat más egyetemtársaikkal. Pedig elég valószínű, hogy egyszer mi is sorra kerülünk.”

A sejt éppen ezért kilátásba helyezte, nem ez volt az utolsó ilyen szolidaritási akcijuk, azt több is követi majd az egyetem vezetésének fellépése ellenére.

Korábban az ELTE ÁJK-hoz hasonlóan a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara is eltávolította az épületre kikerült, SZFE-vel szolidarizáló feliratokat, mondván, az kar azokra „nem adott engedélyt.”

Azzal, hogy „mi is sorra kerülünk” a Jogász sejt minden bizonnyal arra a folyamatra utalt, hogy az úgynevezett „Corvinus-modell” alapján a magyar felsőoktatás különböző intézményei sorra kerülnek ki a közvetlen, állami fenntartásból, így a diákok számára elérhető állami ösztöndíj és lényegi tandíjmentesség joghatálya alól is, és anglo-amerikai mintára „tröszt”-szerű közalapítványokba kerülnek át, amelyek kuratóriumát nem az egyetemi autonómia szabályai szerint, az egyetemi polgárság bevonásával, hanem felülről kinevezett, kormánymegbízottak, és ugyancsak főleg állami kötődésű nagyvállalkozók, iparosok bevonásával irányítják majd.

A modell elterjesztését kritikusai gyakorlatilag a magyar felsőoktatás lopakodó privatizációjával egyenértékűnek számít, mivel azok nemcsak az Emmi hatásköréből került át Palkovics László Innovációs- és Technológiai Minisztérium (ITM) alá, de idővel a más törvények által szabályozott közalapítványi forma a biztosított ösztöndíjak ellenére tandíjrendszerhez, és az addig is csorbított tanszabadság teljes felszámolásához is elvezethet.

Az SZFE esetében Vidnyánszky Attila a legutóbbi napokban is több, erre utaló nyilatkozatot tett, például azt, ahol „hazaszeretet” és „keresztény-nemzeti szellem” hiányát kérte számon a miatta távozó, illetve vele egyet nem értő tanárokon.