Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Doktori Tanács: Vidnyánszky szavai „a nemzetből és a keresztény kultúrkörből való kitaszítással egyenértékűek”

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új fenntartójának kuratóriumi elnöke, Vidnyánszky Attila kedden volt az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége, ahol többek közt megemlítette Karsai Györgyöt is, az egyetem tanárát. Vidnyánszky szerint:

„Karsai Györgynek én nem fogom soha tudni elmagyarázni, hogy mi a nemzet, meg a haza, meg a kereszténység, mert alkalmatlan arra, hogy befogadja azt, amit én gondolok. A gondolkodása ebben a tekintetben kizárólagos és kirekesztő.”

Karsai és az SZFE Doktori Tanácsa szerint viszont maga Vidnyánszky a kirekesztő és alkalmatlan, amit véleményük szerint ez a megjegyzése is alátámaszt. A Tanács nyilvános közleményben állt ki Karsai, az SZFE Doktori Iskolájának a vezetője mellett. A közlemény szerint Vidnyánszky „olyan szavakkal illette egyetemünk professzorát, a Doktori Iskola vezetőjét, amelyek a nemzetből és a keresztény kultúrkörből való kitaszítással egyenértékűek.”

A közlemény hosszan sorolja Karsai érdemeit (például „több ezer hallgatót tanított szerte Európában, tucatnyi doktoris kurzust tartott a világ nagy egyetemein, s ami számunkra különleges érték: színházi aktív-elemző előadásaiból inspirálódva több színházi formáció jött létre”), majd leszögezi, hogy

a „kirekesztő beszédmód használata azonban Vidnyánszky Attilát nemcsak a kuratórium, hanem bármiféle nemzeti és/vagy oktatási intézmény vezetésére alkalmatlannak mutatja.”

A Doktori Tanács szerint a Vidnyánszkyt megválasztó kulturális kormányzatnak és a kuratórium tagjainak el kell határolódniuk az általa használt fogalmazásmódtól, különben maguk is cinkossá válnak a kirekesztésben.

Karsai szerda reggel szintén az ATV vendége volt, ahol személyesen is reagált a róla elhangzottakra. A klasszikafilológus a hazához való viszonyáról elmondta, hogy „habár ő nem szokta ezeket a szavakat kimondani, az óráin minden arról szól, hogy mit jelent a hazaszeretet, a nemzetben, közösségben gondolkodás és az ezekért cselekvés.” Véleménye szernt Vidnyánszky

„nagyon súlyos, nagyon rossz időket idéző minősítéseket használt az egyetemmel kapcsolatban”, ezért, és mindazért, amit az utóbbi időben a kuratóriumi elnök az SZFE-ről, a hallgatókról és az oktatókról mondott, Karsai nyilvános bocsánatkérést várna.

A szerdai nap folyamán rengeteg intézmény és magánszemély állt ki az SZFE mellett, többek közt az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének oktatói, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájának jelenlegi és volt hallgatói és oktatói, a CEU Szenátusa, a Vasas Szakszervezeti Szövetség, Magyar Filmművészek Szövetségének Elnöksége, a Roma Parlament és a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia is szolidaritásukról biztosították az autonómiájáért küzdő egyetemet.

A Szegedi Tudományegyetem diákjai is szerették volna egy molinóval kifejezni szolidaritásukat, azonban az „SZFE veletek vagyunk” feliratot az egyetem rövid időn belül leszedette az épületről. Sándor Klára, a bölcsészkar dékánhelyettese azt mondta a Szeged Televízió híradójának, azért, mert erre nem kértek engedélyt az egyetemtől – írja a Szeged.hu.

Az SZFE diákjai és támogatói szerda este is tüntettek az egyetem függetlenségéért, erről szóló tudósításunkat itt lehet elolvasni. Péntek este ismét tüntetés lesz az egyetem épülete előtt, erről részletek itt.

(via 444.hu)