Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Közös megegyezéssel távozik a Táncművészeti visszaélésekkel vádolt oktatója

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az Azonnali július végén közölt hosszú riportot, amelyben a Magyar Táncművészeti Egyetem egykori hallgatói 15-20 évvel ezelőtti fizikai bántalmazási és szexuális visszaélési esetekről beszélnek, amelyeket oktatóik követtek el ellenük.

Az egyetem rektora, Bolvári-Takács Gábor akkor bocsánatot kért az egykori balettnövendékektől és kijelentette, az általa vezetett intézmény „zéró toleranciát gyakorol” minden olyan cselekedettel szemben, amely a növendékei és hallgatói fizikai, érzelmi, mentális integritását sérti.

Az Azonnali most arról ír, a rektor elmondta a portálnak, a cikk megjelenése óta elbeszélgetett az Egyetemmel még munkaviszonyban lévő, a cikkben említett oktatókkal.

„Egymás után ültem le a mesterekkel, akik a cikkben szerepelnek, és még jogviszonyuk van az MTE-vel. Az állítások súlyosságának sorrendjében először Sebestyén Csabával, aztán Sebestény Katalinnal beszéltem. Sárközi Gyula már húsz éve nem tanít az intézményben és Keveházi Gábornak sincs élő szerződése az egyetemmel” – mondta.

A szexuális visszaélésekkel vádolt Sebestyén Csaba a portál információi szerint távozik a Táncművészetiről, ezt Bolvári-Takács Gábor is megerősítette, hozzátéve, közös megegyezéssel válnak el útjaik. A rektor meg is osztotta azt a megállapodást, amely Sebestyén és az MTE között született. A dokumentum úgy fogalmaz, „a Magyar Táncművészeti Egyetem jó hírnevének megtartása szükségessé teszi” Sebestyén munkavállalói jogviszonyának megszüntetését. Sebestyén pedig „mint elhivatott művész és oktató egyúttal szem előtt tartja az Egyetem jó hírnévhez fűződő érdekét is.”

A portál beszédesnek tartja, hogy az ellene megfogalmazott szexuális visszaélési vádakat tagadó oktató most belegyezett a távozásában, hiszen fegyelmi eljárás korábban is folyt ellene és el is bocsátották, ám azt bíróságon támadta meg és kúriai döntésnek köszönhette, hogy továbbra is megőrizhette munkahelyét.

Arra a kérdésre, hogy az erőszakos viselkedéssel vádolt Keveházi Gáborral szemben történt-e lépés, az MTE rektora hárított, a megalázó bánásmóddal vádolt Sebestyén Katalinról pedig elmondta, megállapodtak, hogy a mesternő „csak az balettmester-oktatásban résztvevő osztályát viszi végig”. A 80 éves Sebestény Katalin álláspontja szerint visszavonulása saját döntése, és nincs köze a cikkben megjelent vádakhoz.

Sebestyén Katalin és Keveházi Gábor a riport megjelenése után egy-egy nyílt levelet juttatott el az Azonnalihoz, ebben reagáltak a velük szemben megfogalmazott vádakra. Keveházi levelének egyik mondata megütközést váltott ki az MTE-n, ebben arról értekezik, „próbálunk harcolni minden egyes növendék érdekében. Lehet, hogy a harc közben néha kiabálunk, valóban, az első pár évben, szinte idomítunk.”

A művészeti oktatásban tapasztalható rendszerszintű problémákra nem csupán ez az eset hívta fel a figyelmet, az elmúlt években színházi rendezők, például Marton László is szexuális visszaélés gyanújába került, beosztottjaival szembeni megalázó viselkedésmód miatt pedig Eszenyi Enikő kényszerült lemondani a Vígszínház éléről.