Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Eszenyi Enikő visszavonja a Vígszínház vezetésére beadott pályázatát

Ez a cikk több mint 4 éves.

Facebookon jelentette be Eszenyi Enikő, hogy visszavonja a Vígszínház igazgatói posztjára beadott pályázatát, miután az elmúlt hetekben sorra vádolták meg őt jelenlegi és volt kollégái azzal, hogy erőszakos a vezetői stílusa, mérgező légkört teremt az intézményben és visszaél hatalmi pozíciójával.

„Az elmúlt napokban életem legnehezebb pillanatait éltem meg. Sokat tapasztaltam ez alatt a néhány nap alatt: támogatást, gyűlöletet, együttérzést és kiközösítést” – írja közleményében.

A posztban arról is ír, hogy a tapasztalatok különbözősége „nehezen engedi az érvényes igazságok kinyilatkoztatását”, de abban biztos, hogy a Vígszínház az ő vezetése alatt az elmúlt 10 évben megújult.

„Ahogy 39 évvel ezelőtt, most is úgy látom, egyesek nem tudnak megbékélni a személyemmel. Mindent elkövetve igyekeznek a Vígszínház társulatát megosztani, a művészetbe vetett hitüket megtörni. Ezért arra az elhatározásra jutottam, hogy a magam és mások méltóságának megőrzése érdekében a Vígszínház vezetésére beadott pályázatomat – annak ellenére, hogy a szakmai bizottság azt találta a legjobbnak – visszavonom, vígszínházi munkámat befejezem azzal a hittel, hogy Thália örök és halhatatlan” – jelentette be Eszenyi Enikő.

A teljes bejegyzés itt látható:

Kedves Művésztársaim, Pályatársak!

Az elmúlt napokban életem legnehezebb pillanatait éltem meg. Sokat tapasztaltam ez…

Közzétette: Eszenyi Enikő – 2020. március 19., csütörtök

Az Index információi szerint a fővárosi városvezetés sem akarta, hogy Eszenyi maradjon a Vígszínház élén, de lépni nem tudtak ez ügyben, miután azy 1 jobboldali és 1 ellenzéki politikusból, a kormánnyal jó viszonyt ápoló színházi emberekből és a Vígszínház két képviselőjéből álló, 9 tagú szakmai bizottság egyedül Eszenyi pályázatát engedte tovább.

A hírportál továbbá arról is ír, hogy a lemondás előtti órákban eljutott hozzájuk egy levél, amelyben a Vígszínház 245 dolgozója kérte Karácsony Gergelyt és a kultúráért felelős helyettest, Gy. Németh Erzsébetet az abúzusok és visszaélések minél alaposabb feltárására.

„Hiszünk abban, hogy mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. Ugyanakkor hiszünk abban is, hogy a színházi kollektívát megilleti az a jog, hogy a fenntartó alapos vizsgálattal tárja fel az igazságot a megjelent beszámolókkal kapcsolatban” – olvasható a levélben.

Amint arról korábban írtunk, március elején egy nyílt levél jelent meg a Színház Online szakportálon, amelyben korábbi vígszínházi dolgozók személyes tapasztalataik alapján arról írnak, hogy részben a Vígben jelenleg regnáló színigazgató, Eszenyi Enikő által gyakorolt „verbális erőszak és az agresszív vezetői kommunikáció” volt az oka annak, hogy szerződést bontsanak az intézménnyel.

Azért hozták nyilvánosságra a levelet, mert a Vígszínházban nem állt rendelkezésükre olyan intézményi fórum, ahol a panaszaikat kivizsgálták volna.

A levél megjelentetésének közvetlen apropója az volt, hogy a volt dolgozók – színészek és operatív munkatársak – kiálljanak az intézményben szerzett tapasztalataikról nyilatkozó Néder Panni színházrendező és Fenyvesi Lili filmrendező-rendezőasszisztens mellett, akiknek a beszámolóit a 24.hu írta meg, és publikálta.

Azóta több színész személyesen is beszámolt a Vígszínházban szerzett rossz tapasztalatairól, miközben a dolgozók 96 százaléka Eszenyi igazgatósága ellen szavazott nemrég. Az ATV pedig minden színházi vezetőt megkeresett, aki Eszenyire szavazott, hogy még mindig támogatná-e őt. A válaszok eléggé eltérőek voltak, de többek között Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója és Upor László, az SZFE rektora is elbizonytalanodott döntésében, Mácsai Pál, az Örkény igazgatója pedig egyenesen azt mondta, az új információk tudatában már biztosan nem támogatná Eszenyi Enikőt.

Arról, hogy miért nem lehet fontosabb a nézőszám és a Vígszínház sikere az ott dolgozók méltóságánál, ebben a cikkben írtunk. Az Eszenyi-üggyel kapcsolatos további cikkeink itt olvashatóak el.

Címlapkép: Eszenyi Enikő Facebook-oldala.