Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kiállnak a Színművészeti Egyetem Gothár-ügy miatt támadott rektora mellett diákjai és kollégái

Ez a cikk több mint 3 éves.

Nyilatkozatban állnak ki a Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) nemrég megválasztott rektora (korábban rektorhelyettese), Upor László mellett dramaturgkollégái és az egyetem doktori iskolájának hallgatói.

Ahogy arról m is beszámoltunk, november 19-én a Katona József Színház közleményben tudatta, hogy vezetőségük tudomására jutott: egy szerződéses munkatársuk több esetben is erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett a színház dolgozóival. A szerződéses munkatársat nem nevezték meg, ám azt közölték, hogy aznaptól be sem léphet az intézménybe. Másnap Gothár Péter – szintén a Katonán keresztül – saját maga tudatta, hogy róla van szó. Mint fogalmazott:

„Egy évvel ezelőtt erkölcsileg elfogadhatatlan módon közeledtem színházunkban egy munkatársnőmhöz. Pár nappal később bocsánatot kértem és kaptam tőle.”

A zaklatási botrány kirobbanásának napján Gothár etikai vizsgálatot kért maga ellen az SZFE-n, ahol tanított. Az üggyel kapcsolatban kormánypárti politikusok, illetve a kormányközeli sajtóban megjelent cikkek is támadni kezdték az egyetem vezetőségét, azt sugalmazva, hogy tudhattak Gothár szexuális zaklatási ügyeiről, és hogy mentegetni próbálják. Az etikai vizsgálat a tegnapi napon megtörtént, a kormánypárti sajtó pedig ezt követően az ügyben nyilatkozó Upor Lászlót támadó hírekkel volt tele.

Mint azt Upor az ATV esti műsorában elmondta,

„Arra volt kíváncsi a bizottság, ő hogyan gondolkozik arról, ami a Katona József Színházban történt, hogy az ő vélekedése szerint az egyetemen történhetett-e bármi hasonló, bármi kifogásolható, és egyáltalán mindezekhez a dolgokhoz ő hogyan viszonyul – nagyjából ezekről a dolgokról beszéltünk.”

Az utóbbi napokban az Uport ért vádakra reagálva álltak ki most a színművészeti egyetem diákjai és kollégái a rektor mellett. Fél nap alatt több mint 80 színházi dramaturg írta alá a mellette síkra szálló értéknyilatkozatot, mely szerint visszautasítják,

„hogy Upor László nevét egyesek minden alapot nélkülöző rágalmakkal próbálják befeketíteni. Tanúsítjuk, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem választott rektorjelöltjének függetlenségéhez, szakmai integritásához és erkölcsi tisztaságához kétség nem férhet, és személyében kiváló ember lehet sokunk alma materének rektora”

„Határozottan visszautasítunk minden olyan, az egyetemi autonómiába való durva beavatkozásra irányuló törekvést, amelynek az elmúlt napokban a sajtó egyes, meghatározó fórumain tanúi lehettünk”

– írják, majd hozzáteszik: szeretnék felhívni a figyelmet, hogy Gothár Péter ügyében Upor László helyettes rektorként nemcsak szabályszerűen, hanem maximálisan korrektül járt el.

„Amennyiben az derül ki, hogy történt hatalmi visszaélés, természetesen mi magunk is elvárjuk, hogy az egyetem megtegye a szükséges jogi lépéseket. Azt viszont nem tűrhetjük szótlanul, hogy ez a folyamat teljesen ártatlan embereket magával sodorjon.”

– olvasható az értéknyilatkozatban.

A dramaturgok mellett az SZFE doktori iskolájának hallgatói is nyilatkozatot adtak ki, melyben többek közt arról írnak,

„ezek a hatalmi visszaélések elkövetőiket minősítik, nem pedig az egyetem egészét, különösen nem akkor, ha az egyetem vezetése panasz esetén a fenti korrekt módon jár el. Visszautasítunk minden olyan felelőtlen állítást, amely megalapozatlanul sároz be ártatlan oktatókat, dolgozókat vagy hallgatókat. Továbbá határozottan visszautasítjuk, hogy egyetemünkkel jogviszonyban nem álló külső erők a jelenlegi helyzetet ürügyül használva megpróbáljanak beavatkozni egyetemünk oktatásába, s ennek révén a hazai felsőoktatás tanszabadságába.”

A nyilatkozatban kijelentik, teljes mértékben támogatják, hogy az SZFE bármilyen, az egyetem dolgozói által elkövetett hatalmi visszaélésre irányuló érdemi gyanút ezentúl is az intézmény szabályzatában meghatározott módon, a jogszabályok betartásával a lehető legrövidebb időn belül, ám az ártatlanság vélelmét szem előtt tartva valamennyi érintett fél meghallgatásával alaposan vizsgáljon ki, a gyanú beigazolódása esetén pedig az egyetem vezetése úgy járjon el, hogy hallgatói és dolgozói biztonságban érezhessék magukat az elkövetőtől.

Az Gothár-üggyel kapcsolatos kérdésekről itt írtunk korábban.

Címlapkép: Színház-és Filmművészeti Egyetem / Facebook