Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Eszenyi Stohl András előéletével söpörné le az ellene szóló petíciót

Ez a cikk több mint 4 éves.

A nemrég kollégái által erőszakkal és mérgező légkör teremtésével megvádolt Eszenyi Enikő a Húzós című műsorban adott interjút tegnap este Rónai Egonnak. A Vígszínház igazgatója tovább folytatta azt a narratívát, miszerint határozott vezetőnek tartja magát, aki számára mindig a színház érdeke az elsődleges, és különben is, hozza a remek nézőszámokat.

Arra pedig ezúttal is többször utalt, hogy az ellene felhozott vádak egy „valakik” által kreált lejáratókampány a Vígszínház igazgatóválasztásának időszakában.

Eszenyi azt is elutasította, hogy a társulat 96 százaléka ellene szavazott, ugyanis szerinte azon az eseményen, ahol a szakszervezet tartott „házon belüli” szavazást, főleg színházi dolgozók voltak ott, a társulat művészei közül kevesebben, ráadásul szerinte az nem is minősült szavazásnak, csak egy meghallgatásnak, ahol minden igazgatójelölt 20-20 percben beszélhetett. Eszenyi akkor, amikor a szavazás történt, már nem volt ott, szerinte „visszafelé szavaztatták a bizottságot”. Arra a kérdésre, hogy akkor mi az a 96 százalék, annyit felelt: „ezt tőlük kell megkérdezni”.

Amikor Rónai Egon felhozta a sajtóban megjelent vádakat arról, hogy vezetői stílusa miatt rengetegen szenvedtek és hagyták ott a színházat az elmúlt 10 évben, úgy reagált:

„Tényleg ott tartunk, hogy a 45 kilómmal senki nem mer hozzám odajönni és beszélni?”

Az általa határozottnak vélt vezetői stílusáról pedig elmondta azt is, hogy úgy gondolja, ő példát mutat azoknak a nőknek, akik hozzá hasonlóan vezetők vagy vezetői pozícióban szeretnének lenni: álljanak ki és védjék magukat.

A Húzós műsorvezetője ezt követően azt kérdezte, mit szól ahhoz, hogy kollégái is aláírták az ellene szóló petíciót, köztük például Stohl András színész, akivel régóta játszik együtt. Eszenyi erre azzal próbálta elterelni a kérdést, hogy azt mondta:

„Ismerjük az Andris történetét. (…) Tényleg komolyan kérdezed, hogy ő aláírt egy ilyet? Az ő előlete, hogy ő mit csinált, az ilyenkor nem számít?”

Mint ismeretes, Stohl 2010-ben ittas állapotban vezetett és autóbalesetet okozott Budapesten, amelyben egy ember súlyosan, egy másik könnyebben megsérült.

Eszenyi tehát ismét olyan nyilatkozatot adott, ahol az ellene felhozott súlyos vádakra érdemben nem reagált, csak terelt, és saját igazát próbálta bizonygatni. Mindehhez az interjú vége felé bedobott még olyan állításokat is, mint hogy az ENSZ szerint 10-ből 9 ember nem fogadja el a nőket, és hogy női vezetőként mennyire nehéz a dolga. Ismerve a társadalmat, alapjáraton nehéz is lenne ezzel vitatkozni, de ettől még nyilvánvalóan semmi nem indokolja azt, hogy megalázóan, megfélemlítően és bántalmazóan bánjon kollégáival, majd amikor szembesítik a vádakkal, még neki áll feljebb.

Eközben az ATV-n Halász Judit és Börcsök Enikő színészek is interjút adtak a Vígszínház körüli botrány kapcsán. Szerintük tűrhetetlen állapotok uralkodnak a színházban. Rónai Egon pedig szintén ezen a csatornán beszélgetett Péter Kata és Mészáros Máté színészekkel, akik szerint Eszenyi visszaél azzal a helyzettel, hogy a színészek az „idegrendszerüket” adják a rendező kezében. Cáfolták továbbá, hogy lejárató- vagy politikai kampány lenne az igazgatóval kapcsolatos vádak mögött, ugyanis éppen azért írtak alá petíciót a társulatok tagjai, hogy ne gondolják, hogy erről van szó. Mészáros pedig arra is kitért, hogy a lelki abúzus mellett fizikai abúzusról is szó van bizonyos esetekben.

Az Eszenyivel készült friss interjút itt lehet végignézni:

Eszenyi Enikő a Vígszínházról, önmagáról, a kollégáiról, a támadásokról, az igazgatói magatartásáról.

Közzétette: Rónai Egon oldala – 2020. március 13., péntek