Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás bejelentette: szeptember 1-től újra lezárjuk a határokat

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az elmúlt napokban a kormány több tagja is házi karanténba került, miután részt vettek az azóta igazoltan fertőzött Hollik Istvánnal közösen egy kerti partin. Köztük volt Gulyás Gergely is, akinek a mai nappal mindkét tesztje negatív eredményt mutatott, ezért meg tudta tartani a szokásos kormányinfót, egy nap csúszással.

A kancelláriaminiszter egy hete tartott kormányinfójában már utalt arra, hogy szeptember elsejétől várhatóan szigorítások lépnek majd életbe.

Kormányinfó (2020. augusztus 28.)

Posted by Magyarország Kormánya on Friday, August 28, 2020

Gulyás a mai infón a legújabb kormányzati döntésekkel kapcsolatban elmondta, hogy szeptember elsejétől új szabályok lépnek életbe. A ma délutáni ülésen áttekintették az európai helyzetet, ez alapján Európában a járvány második hulláma elkezdődött, a számok sok helyen a március-áprilisi adatokra emlékeztetnek.

A helyzet Európában mindenütt délen, keleten és nyugaton is romlik, egyedül északon tűnik rendezettebbnek a helyzet. Elmondta azt is, mi a térséghez képest jobban állunk, de Magyarországon is egyértelmű az esetszámok növekedése.

A fertőzöttek többségének eredete külföldi, a behurcolás jelenti a legnagyobb veszélyt ez az iskola kezdést, munkahelyeket és a gazdaságot veszélyezteti.

Egyszerre kell a veszélyeztetett időseket, az iskola kezdésre készülő gyerekeket és a magyar gazdaságot megvédeni. Ezekre tekintettel tett javaslatokat az .Operatív Törzs.

A határvédelmi szabályok tekintetében visszatérünk az első hullámban alkalmazott szabályokhoz: külföldi állampolgár nem léphet be, a külföldről hazatérő magyaroknak 14 napig vagy 2 negatív tesztig karanténba kell vonulnia.

Részletszabályokkal kapcsolatban Gulyás elárulta, a külföldiekre vonatkozó szabályozás alól kivétel a katonai konvoj, a kapcsolt vállalkozások közti utazás, humanitárius folyosó, tranzitsáv. Ezeken kívül diplomáciai utakra van lehetőség, illetve a sporteseményeknél külön elbírálás és a szabályok szigorú betartása a feltétel. Ezen kívül különleges esetekben méltányosságot gyakorolhat a belügyminisztérium.

A kormány a virológusok véleménye alapján úgy látja, a behurcolás a legnagyobb veszély, így a határok lezárásával és a meglévő maszkviselési és higiéniai szabályok mellett a járványt kordában tudjuk tartani.

Ezen kívül döntöttek arról, hogy Ukrajnába, a Kárpátaljára 50db lélegeztetőgépet adományoz a magyar kormány, ezzel a térség majdnem minden kórházába jut majd egy.

Arra a kérdésre, hogy számít-e a kormány az online oktatásra való visszatérésre az ősz folyamán, Gulyás elmondta, egyedi esetekben szóba kerülhet egyes iskolák bezárása, de céljuk, hogy általános iskolabezárásra ne kerülhessen sor.

Az osztálykirándulások kapcsán azt mondta, a belföldi turizmust továbbra is bátorítják, és örülnek, hogy július-augusztusban is rekordokat döntött a belföldi turizmus.

Az ATV kérdésére a miniszter elmondta, a külföldről hazatérők tesztjeinek árát ezután sem fedezi a kormány, a kontaktkutatás során fertőzésgyanúba keveredők esetében azonban utólag megtérítik a tesztköltségeket.

A szeptember 24-re tervezett UEFA szuperkupa-döntőre külföldről érkezők esetében csak tervekről tudott nyilatkozni, a miniszter szerint nagy eséllyel a 6 ezer külföldi szurkolót a reptérről egyből a stadionba viszik, majd vissza, és előzetesen minden résztvevő két negatív teszttel kell rendelkezniük. Gulyás szerint ugyanakkor négy hét még sok idő, bármi történhet.

Miniszterelnök nem kommentálta a kormány tagjainak karanténba kerülését, Szijjártó Péter és Varga Judit is tesztelésen estek át, de arról, hogy a miniszterek és az államtitkárok közül hányan teszteltették magukat, hányan fertőződtek meg nem vezetnek listát, mindenki maga dönti el, hogy nyilvánosságra hozza-e azt.

A Kásler Miklós által bejelentett hátrányos helyzetű iskoláknak megítélt 500 ezres juttatást a korábban fennálló lista alapján ítélték meg, ezt egy hónapon belül fogják folyósítani.

A minisztérium ajánlásokat fogalmazott meg a szülőknek és az iskoláknak, a Klebersberg intézet arra kapott utasítást, hogy a védekezéshez minden forrást biztosítsanak így Gulyás szerint a higiéniai és járvány védekezési előírások betartásának nem lehet anyagi akadálya.

Az RTL kérdésére Szijjártó kijelentésével kapcsolatban, miszerint nem fognak „szakszervezetesdit játszani” elmondta, a külügyminiszter eddig is betartotta a törvényeket, az az alaptörvényben biztosított joga. A home office-szal kapcsolatban azt mondta egy járvány, egy válsághelyzet esetén a közigazgatásnak készen kell állnia arra, hogy segítsen ezért nekik jelen kell lenniük.

„Egy minisztériumban dolgozni szoktunk és nem játszani.”

-reagálta Szijjártó Péter kijelentésének szó szerinti idézetére Gulyás.

Járóka Lívia ügyéről, miszerint a 35 milliós, roma gyerekek sportolásának támogatására kapott összegből 13 milliót Jároka férje és fia kapott meg fizetésképpen, azt reagálta, hogy ez egy etikai és nem jogi kérdés, ő személy szerint nem alkalmazná a rokonait.

Gulyás elmondta azt is, hogy a „cigányügyek” átkerültek a belügyminisztériumhoz az EMMI-től, így náluk kell ezzel kapcsolatban érdeklődni.

Amikor legutóbb ilyen magas fertőzötti számok voltak akkor kijárási korlátozások voltak, ezeket most nem szeretnék meghozni, mivel a magyar egészségügy teljességgel felkészült a járvány elleni védekezésre, így nincs szükség ezekre a szigorú szabályokra.

A maszkviselés szigorúbb ellenőrzésére sor fog kerülni, más szigorítást nem terveznek.

A hétvégi magánrendezvénnyel kapcsolatban elmondta, ott a kormánynak csak két tagja vett részt, ő és Varga Judit, azonban Varga ott nem találkozott Hollikkal, ő karanténba Trócsányival való hétfői találkozója után került. A karanténba került államtitkárok mindegyike nyilvánosságra hozta kilétét.

A Magyar Hangnak a János kórház felújításával kapcsolatban, mint kerületi képviselő, Gulyás elmondta, ő is naponta figyeli reménykedve a közbeszerzési értesítőt, de arra nem tud ráhatással lenni, de szerinte is nagy szükség van a teljes felújításra, hogy „a kórház a XXI. és ne a XIX. századi követelményeknek feleljen meg”.

Címlapkép: MTI/Soós Lajos