Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trócsányi is pozitív, a szakszervezetek a kormánytagok home office-áról kérdezik Orbánt

Ez a cikk több mint 3 éves.

hivatalos adatok szerint Magyarországon eddig 5511 fertőzést regisztráltak, 904-en gyógyultak fel a vírusból, 614-en vesztették életüket és jelenleg 8008-an vannak hatósági házi karanténban. Az aktív fertőzöttek száma 1138 fő, az elmúlt 24 órában összesen 132 új fertőzöttet azonosítottak.

világon eközben közel 833 ezer az elhunytak száma és 24,5 millió a fertőzötteké, összesen pedig 16 millióan gyógyultak ki a betegségből.

Tovább terjedt a vírus a kormánypárt tagjai közt

A mai napon kiderült, hogy nem csak a Fidesz kommunikáció igazgatója, Hollik István kapta el a koronavírust, hanem a párt európai parlamenti képviselője, Trócsányi László is. A volt igazságügyi miniszter jelenleg hatósági karanténban van, munkáját továbbra is folytatja, „megtette a szükséges óvintézkedéseket és közreműködik a vizsgálatok elvégzésében” – írja közleményében.

A kormány további tagjai is házi karanténba vonultak. Varga Judit államtitkár azt nyilatkozta, ő a hétfői napon érintkezett igazoltan fertőzött személlyel azért, Hende Csaba és Nacsa Lőrinc pedig szintén a hétvégi kastélybulin részt vevő Hollik Istvánnal találkoztak azért vonul önkéntes izolációba.

A DK és a MASZSZ is kérdésekkel fordul a „kastélybulival” és a home office-szal kapcsolatban

A Demokratikus Koalíció azt követeli a kormánytól, hogy hozza nyilvánosságra a fideszes kastélybulin résztvevő politikusok és hivatalos személyek teljes névsorát, valamint hozza nyilvánosságra a résztvevők teljes hivatalos programját a kastélybulit követően mostanáig. A párt azt szeretné megtudni, hogy az esemény utáni 5 napban, ennyi telt el addig, hogy nyílvánosságra került Hollik István megbetegedése, a résztvevők hol találkozhattak hány választóval.

A DK természetesen mielőbbi gyógyulást kíván Hollik Istvánnak és minden esetleges fertőzöttnek. Ettől függetlenül elvárjuk, hogy egy járványügyileg ilyen kockázatos ügyben tisztán láthasson az ország!

-írják közleményükben.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség egyebek között arról kérdezi levélben Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy milyen foglalkoztatási feltételekkel – táppénzen, szabadságon vagy netán teljes béren – vannak home office-ban a kormány tagjai közül egyre többen.

A MASZSZ elnöke, Kordás László megkérdezte azt is, hogyan fordulhat az elő, hogy míg az érintett kormánytagoknak úgy tűnik, automatikusan jár az otthoni munkavégzés lehetősége, a minisztériumi dolgozókat kirúgással fenyegeti a külgazdasági- és külügyminiszter, amennyiben a vírus terjedése miatti félelmükben ők is home office-ban dolgoznának.

A MASZSZ arra is választ vár, hogy Szijjártó Péter szavai a kormány általános álláspontját tükrözik-e, illetve, hogy azok hogyan egyeztethetőek össze az otthoni munkavégzést elősegítő központi törekvéssel.

Látogatási tilalom Nyíregyházán, szigorítás a budapesti idősotthonokban, fertőzés a Tháliában

Péntektől látogatási és intézményelhagyási tilalmat rendeltek el a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ két, idősek tartós bentlakásos ellátását biztosító telephelyén – a visszavonásig elrendelt korlátozások a Pacsirta utcai és Rozsnyai utcai otthonokat érintik. A családtagoknak szánt élelmiszereket és személyes tárgyakat kedden és csütörtökön délután adhatják át a hozzátartozók az intézmények munkatársainak.

Kivételként súlyos állapotú ellátottat egy nagykorú, egészséges személy látogathat, aki minden esetben köteles a szájat és az orrot eltakaró maszkot viselni, fertőtlenítőszeres kézmosási lehetőséget és kézfertőtlenítő szert az intézmény biztosít.

Fővárosi Operatív Törzs mai ülésén szeptember 1-től látogatási és kijárási tilalmat rendelt el a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő három otthonban: az Alacska úti Idősek Otthonában, a Halom Utcai Idősek otthonában és a Szombathelyi Idősek otthonában. Az intézmények több hétre való védőfelszereléssel és fertőtlenítőszerrel rendelkeznek, a lakókat és a dolgozókat pedig rendszeresen szűrik koronavírusra.

„Egyik fővárosi intézményben sincs jelenleg aktív koronavírusos fertőzött, azonban az országszerte emelkedő esetszámok miatt az intézményvezetők indokoltnak látják a nagy számú idős, veszélyeztetett lakók védelmének megerősítését az idősotthonokban.”

-tájékoztatott közleményben Gy. Németh Erzsébet, a területért felelős főpolgármester-helyettes.

Lezárták a Thália színházat miután a társulat egyik tagjának koronavírus tesztje pozitív eredményt mutatott. A közelmúltban a Vígszínház és az Átrium együttesének tagjai közt is volt igazoltan fertőzött, a Thália nem hozza nyilvánosságra az érintett nevét, az előadások átmenetileg szünetelnek.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán