Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyre több kormánytag kerül karanténba a zsófiapusztai parti után, de a gólyatáborokat sem kíméli a koronavírus

Ez a cikk több mint 3 éves.

Továbbra is nagyon fontos a fegyelmezettség, az éberség, az általános higiénés szabályok betartása. Erre figyelmeztet az is, hogy hatodik hete nő az aktív fertőzöttek száma – olvasható a kormány koronavírus-járvány idején létrehozott tájékoztató oldalán.

Az aktív fertőzöttek száma május elején tetőzött, akkor meghaladta a 2 ezer főt, majd július közepére 500 fő alá csökkent, majd azóta ismét fokozatosan emelkedik. Csütörtökre újabb 91 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, így az aktív fertőzöttek száma jelenleg 1008.

forrás: koronavirus.gov.hu

A járvány nem ért véget, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása. Továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, viseljünk maszkot az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön – tanácsolja a koronavirus.gov.hu.

Karanténban a kormánytagok

Pozitív lett Hollik István, a Fidesz kommunikáció igazgatója koronavírus-tesztje, így a vele múlt héten egy kerti partin tartózkodó Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és helyettese, Orbán Balázs is hatósági karanténba került. Gulyás és Orbán első tesztje negatív lett.

Később kiderült: a rendezvényen részt vett még Kovács Zoltán, Magyarország kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára és Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) szóvivője is, így rájuk is karantén vár – közölte az MTI. Az ő koronavírus-tesztjük eredményéről egyelőre nincs információ.

Hollik a 24.hu-nak azt mondta, viszonylag kevesen voltak ott, és a meghívottak is szabad levegőn tartózkodtak, így nem gondolja, hogy mások is megfertőződhettek.

Ezzel szemben viszont a lap információi szerint a hétvégi rendezvény Zsófiapusztán zajlott, egy Schaller-Baross Ernő miniszterelnökségi nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkár családjához köthető kúriában, száznál is több résztvevővel.

A 24.hu telefonon arról kérdezte a helyettes államtitkárt, kik vettek részt az általa szervezett összejövetelen, és milyen óvintézkedéseket tettek, de az elfoglaltságára hivatkozva letette a telefont.

A kormánytagok közül Varga Judit is karanténba vonult, ő Facebook-oldalán annyit közölt: tudomására jutott, hogy hétfőn kontaktusba került egy, azóta igazoltan Covid-19 fertőzött személlyel, tünetei nincsenek és az első tesztje is negatív lett ma reggel.

Lefújt gólyatáborok

Több egyetem is úgy döntött, megtartja gólyatáborait, az 500 főnél kisebb rendezvényeket ugyanis továbbra is engedélyezi a kormány. A napokban azonban sorra érkeznek a hírek arról, hogy diákok fertőződtek meg a rendezvényeken: a Pécsi Tudomány Egyetemen (PTE) 3 fertőzöttet találtak, további 43 résztvevőt pedig karanténra köteleztek. A bama.hu tudósítása szerint az igazolt fertőzötteknek enyhe tüneteik vannak, orvosi megfigyelés altt állnak. A diákok védelme érdekében a PTE az összes további gólyatáborát lemondta.

A PTE ma nemrég azt is tudatta, hogy egy csütörtöktől hatályos dékáni utasítás értelmében a kar campusain kötelező a szájat és az orrot eltakaró maszk viselése, valamit lehetőség szerint ügyelni kell az 1,5 méteres távolság betartására.

Tegnap a Budapesti Corvinus Egyetemről is hasonló hírek érkeztek: az intézmény bükkszéki gólyatáborának négy résztvevőjéről derült ki, hogy koronavírusos. Az egyetemi rendezvényeket szervező Öntevékeny Csoportok Irodája a 444 kérdésére először azt közölte, ennek ellenére megtartják az ezer fős gólyabulit (kétszer 500 főre bontva, két külön teremben, de szabad átjárással), később azonban az egyetem arra kérte őket, mondják le azt, illetve az erre a hétre meghirdetett mesterszakos gólyatábort is lefújták. Néhány nappal korábban a Szent István Egyetem is azt közölte: 5 táborozó lett koronavírusos, a járványhelyzetre való tekintettel nem tartják meg a további gólyatáborokat.

Budapest felkészül

A fővárosi fenntartású idősotthonok és a hajléktalanellátó intézmények 373,5 millió forintos többlettámogatásáról döntött a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén, készülve a koronavírus-járvány második hullámára. A Karácsony Gergely főpolgármester jegyezte előterjesztés egyhangúlag támogatták a képviselők – írja a magyarnarancs.hu

A fővárosi önkormányzat fenntartásában 11 idősotthon működik 28 telephellyel. A bentlakásos szakosított ellátás biztosítására 3925 engedélyezett férőhely áll rendelkezésre. Ezeknél az intézményeknél kiemelten fontos a megfelelő járványügyi védekezés: a koronavirus.gov.hu adatai szerint a járvány kezdete óta 142 az idősotthonban koronavírussal fertőzött elhunytak száma, vagyis nagyjából minden negyedik elhunyt idősotthon lakója. A legfertőzöttebb továbbra is a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott Pesti úti idősotthon, ahol 55 idős ember halt meg, és összesen 313 lakónál igazoltak a koronavírus-fertőzést. A vidéki intézmények közül a legtöbb elhunyt – 8 fő – a mezőszilasi idősotthonban van, 7 fő a seregélyesi, és 4 fő a borsodnádasdi intézményben.

A járvány idején fokozott figyelmet kell fordítani a hajléktalanellátó rendszerre is, hiszen a hajléktalan emberek jelentős része küzd krónikus betegségekkel. Az elfogadott előterjesztés szerint Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei naponta csaknem háromezer hajléktalan embernek nyújt szociális szolgáltatásokat. Közülük mintegy kétezer ember számára biztosítanak lakhatási lehetőséget éjjeli menedékhelyeken és átmeneti szállásokon, valamint a családok átmeneti otthonában.

Címlapkép: MTI/Komka Péter