Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több mint kétszáz dolgozóját veszítheti el a vajdasági közmédia a szerbiai kormány megszorításai miatt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Több mint kétszáz dolgozó leépítését tervezi a vajdasági közszolgálati rádió és televízó (Vajdasági RTV), miután a kormány 201 millió dinárt megvont az intézménytől, ezzel kedvezőtlen pénzügyi helyzetbe hozva azt.

A kormány jóváhagyta ugyan, hogy az intézménynél összesen több mint 10 kisebbségi szerkesztőségben dolgozó 264 ügynökségi alkalmazottból – akik a teljes alkalmaozotti létszám több mint 20(!) százalékát jelentik – 50-et tovább foglalkoztasson határozatlan idejű szerződéssel a vajdasági közszolgálati médiaház, de a többi, mintegy 200 dolgozó sorsa így is a levegőben lóg.

Szerbiában egészen 2013-tól foglalkoztatási tilalom volt érvényben a közvállalatokban, emiatt pedig arra kényszerültek az állami szektorban dolgozók, hogy különböző ügynökségeken keresztül alkalmazzanak munkatársakat. Így történt a Vajdasági RTV esetében is, és most ezeknek adolgozóknak az augusztus 30-án lejáró szerződését nem fogják meghosszabbítani jelen állás szerint.

A szerbiai parlament által tavaly megszavazott, idén hatályra emelkedő ügynökségen keresztüli foglalkoztatásról szóló törvény értelmében egy munkáltató akár az összes dolgozóját „lízingelheti” egy ügynökségen keresztül, a gyakorlatlatban pedig a kölcsönzött munkaerő messze nem rendelkezik a rendes munkaszerződéssel bíró dolgozók jogaival, többek között sokkal lazább szabályok szerint lehet őket elbocsátani.

2016-ban is elbocsátások miatt tartottak demonstrációkat a szerbiai közmédia függetlenségéért. Fotó: Radio-televizija Vojvodine Facebook-oldal.

 

Az összes szakszervezeti és jogi lehetőséggel élni fog, és tüntetést is szervez a a szerkesztőség érdekképvisletét is ellátó Függetlenség szakszervezet a tervezett elbocsátások miatt – jelentették be a hétfői sajtótájékoztatójukon.

A Vajdasági Rádió és Televízió, ezen belül is a Vajdasági Televízió kettes csatornája magyar szerkesztőségének munkatársai nyílt levélben is tiltakoztak az elbocsátások ellen, melynek során nemcsak a szerkesztőségben dolgozó fiatal újságírók és szerkesztők, hanem az ott munkát végző lektorok, adásrendezők, rendezők és rendezőasszisztensek egzisztenciája és egyben a magyar szerkesztőség munkájának folytonossága is veszélybe került.

Nyílt levelünkkel egyben csatlakoznak az Újvidéki Rádió 2-es csatornájának tiltakozásához is. Mint írják, az Újvidéki Rádió az utóbbi 6 hónapban 6 embert veszített el, és az újabb 6-8 ember elbocsátása gyakorlatilag a minőségi műsorkészítés és a közszolgálati feladatok megvalósításának ellehetetlenítését jelentené. A Vajdasági Televízió magyar szerkesztősége július elején már kénytelen volt megválni öt tiszteletdíjas kollégájától, akik újságíróként, és a magyar szerkesztőségek (rádió és televízió) által közösen működtetett weboldal tartalmán dolgoztak. Azóta csak egy webszerkesztő dolgozik ebben a munkakörben, ami – ahogyan fogalmaznak – kivitelezhetetlen feladat egyetlen ember számára.

A Vajdasági TV magyar szerkesztőségének jelenleg 35 tagja van, ebből 15 állandó munkaviszonyban, 9 meghatározott munkaidőre és 11 kollégát ügynökségen keresztül alkalmaznak. „Nélkülük a napi híradások és a műsorok folytonossága veszélybe kerül” – írják.

A nyílt levélben kiemelik: a vajdasági közszolgálati médiaház mindenkori vezetősége gyakran és sok helyen hangsúlyozza az RTV-ben működő több mint tíz kisebbségi szerkesztőség fontosságát, most pedig a szerkesztőség szerint éppen ezt a sokszor emlegetett értéket sodorta veszélybe azzal, hogy hozzájárul a leépítéshez.

A kialakult helyzetről a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) elnöke, Csonka Áron azt mondta, a párt szolidaritást vállal a Vajdasági RTV dolgozóival, és támogatja őket. Emellett megpróbálja jogi úton értesíteni a nemzetközi szerveket és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet arról, hogy véleményük szerint Vajdaságban sérülnek a kisebbségi jogok. Azt is kifejtette, szerinte Szerbia megsérti a saját alkotmányát és azokat a nemzetközi törvényeket, amelyeket vállalt arra vonatkozólag, hogy a kisebbségieknek anyanyelvű tájékoztatást nyújt. Szerbia ezt az alkotmányos kötelezettséget már egyébként is sérti Csonka szerint, hiszen a Szerbiai RTV mint közszolgálati televízió nem sugároz kisebbségi nyelveken, holott kötelessége volna. A Vajdasági RTV-ben a rádió és a televízió szerkesztőségének a leépítésével pedig ez a jog tovább csökkene.

Az elbocsátások miatt tiltakoztak az ellenzéki Néppárt tagjai is: Borislav Novaković, a Néppárt képviselője szerint  nagyobb nyomást kell gyakorolni a kormányra és Ana Brnabić kormányfőre, hogy származtassa vissza az összeget a Vajdasági RTV-nek.

(Mašina, rtv.rs/hu)