Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Titkosszolgálati megfigyelés alatt állt Navalnij a rosszulléte előtt

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Moszkovszkij Komszomolec orosz lap rendőrségi források alapján arról számolt be, hogy az ismert orosz ellenzéki aktivista, Alekszej Navanij csütörtöki rosszulléte előtt napokig szoros titkosszolgálati megfigyelés alatt állt.

A politikust az FSZB civilruhás emberei követték, illetve a róla készült magán- és közterületi kamerafelvételeket is folyamatosan elemezték.

A biztonsági források segítségével a lap majdhogynem percről-percre rekonstruálni tudta Navalnij szinte minden lépését a rosszulléte előtti napokból. A lap szerint például a politikus csapata hét különböző hotelszobát vett ki csak azért, hogy ne legyen könnyű rájönni, melyikben is van pontosan Navalnij, ennek ellenére az aktivista végül mégis egy lakásban aludt.

Navalnij igyekezett feltűnés nélkül mozogni, nem használta a bankkártyáját, csak a legszükségesebb esetben mutatkozott nyilvánosan. A lap szerint a rendőrségi felderítés nem talált olyan mozzanatot, amit közvetlenül az aktivista rosszullétéhez lehetne kötni.

Ahogy arról a Mércén részletesen beszámoltunk, Navalnij csütörtökön lett rosszul a Tomszk-Moszkva repülőjáraton, ami miatt a gép egészségügyi kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, ahol mentő szállította kórházba. Az ellenzéki politikust mesterséges kómába helyezték, géppel lélegeztetik. Navalnijhoz sem feleségét, sem kezelőorvosát nem engedték be a kórházba, munkatársai szerint feltehetően a teájába csempészett toxinnal mérgezhették meg.

Zsdanov mérgezésre vonatkozó állítását a TASZSZ orosz állami hírügynökség egy névtelenül nyilatkozó rendvédelmi forrás alaptalannak nevezte, és az mondta, hogy a fő hipotézis a pszichodiszleptikum-bevitel. Szavai szerint az ügyben azért nem indult büntetőeljárás, mert nem bizonyosodott be, hogy szándékos mérgezés történt.

A Meduza ellenzéki hírportál ezzel kapcsolatban megjegyezte: Oroszországban többnyire nem vizsgálják ki az ellenzéki aktivisták és újságírók mérgezési eseteit.

Egy német alapítvány, a Cinema for Peace, Pjotr Verzilov, a Pussy Riot orosz ellenzéki aktivista csoport képviselőjének kérésére orvosi repülőgépet küldtek Omszkba a politikusért, melynek személyzetét először nem engedték Navalnij közelébe, majd másfél napnyi huzavona után végül engedélyezték, hogy elszállítsák a politikust Németországba, ahol jelenleg is súlyos állapotban fekszik.

Navalnij családja és kollégái azért ragaszkodtak a külföldi gyógykezeléshez, mert nem bíznak meg az orosz egészségügyi rendszerben, így az omszki mentőkórházban sem, amelynek főorvosa a kormányzó Egységes Oroszország párt tagja.

A mostani híreket Kira Jarmis, Navalnij szóvivője úgy kommentálta, hogy „nem lepett meg, hogy ilyen alaposan megfigyelik, de az elképesztő, hogy nem hezitáltak mindenkinek be is számolni róla”:

Tavaly nyáron egy hasonló esetben „allergiás reakciók” miatt szállították a börtönből a kórházba Navalnijt, miután 22 ezres tüntetést szervezett Moszkvában a helyi választások ellenzéki jelöltjeinek ellehetetlenítése miatt (ezt akkor a rendőrség rendőrség brutálisan szétverte). A mérgezés a harminc napos elzárása közben történt, amit „illegális tüntetés-szervezés” miatt kapott.

Akkor Kira Jarmis azt adta hírül, arcának feldagadása és vörössége miatt kórházba kellett vinni. Hozzátette, mindezt ő furcsának tartja, hiszen a politikus „kórtörténetében ilyen tünetek vagy allergiák nem fordultak elő.”

(Moszkovszkij Komszomolec, Reuters)