Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony: az lenne a jó, ha a szeretet a politikai közhelyszótárból bekerülne a hétköznapjainkba

Ez a cikk több mint 3 éves.

Performansszal egybekötött sajtótájékoztatót tartott a Budapest Pride, amelyen felszólalt Karácsony Gergely is. A főpolgármester köszönetet mondott azoknak, akik az elmúlt évtizedekben az leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek (LMBT) jogegyenlőségéért küzdő mozgalmakat szervezték, és azoknak az önkormányzatoknak is, akik idén kihelyezték a szivárványzászlót.

„Azok az emberek, akik 25 éve elkezdték a Pride-ot szervezni, elsősorban a saját közösségük érdekében tették.  Ez önmagában is egy megbecsülendő és támogatandó politikai, közéleti tett volt. De az elmúlt 25 évben nagyon sokat tettek azért is, hogy Budapest egy elfogadóbb város legyen, mert egy elfogadóbb város mindannyiunk számára sokkal jobb” – mondta.

Karácsony szerint az lenne a jó, ha a szeretet a politikai közhelyszótárból bekerülne a hétköznapjainkba, és ez nem csupán az LMBT emberek elfogadása esetében fontos, de akkor is, amikor parkolunk, amikor vigyázunk a közterületeinkre, vagy amikor maszkot hordunk nemcsak önmagunk, de mások egészségének védelme érdekében.

A főpolgármester arra is emlékeztetett, tavaly egy olyan programmal szerezte meg a budapestiek többségének támogatását, amely azt hirdette, „Budapest mindenkié”. Ennek a programnak a szellemiségében ment el a Budapest Pride sajtótájékoztatójára, és ígéretet tett arra, hogy az elkövetkező években is így tesz.

„Azok a közösségek is számíthatnak rám, akik szintén úgy érzik, további elfogadásra van szükség. Mert egy város akkor lesz mindannyiunk otthona, ha mindenki megkapja azt az elfogadást, amire mindannyiunknak szükségünk van.”

A koronavírus-fertőzés veszélye miatt a Budapest Pride szervezői idén úgy döntöttek, elmarad a szokásos felvonulás, amely az elmúlt években több tízezer embert vitt ki az utcára. A Pride erősödését mutatja az is, hogy az elmúlt két évben a szórványos szélsőjobboldali ellentüntetők ellenére a menet kordonok nélkül vonulhatott (a Pride történetéről szóló rövid összefoglalónkat itt olvashatjátok).

A Budapest Pride így idén az online térbe költözik, a mai délután eseményeiről itt tájékozódhattok bővebben.

Az idei évben sem maradtak el a szélsőjobboldali homofób provokációk, több helyen is letépték az önkormányzatok által kifüggesztett szivárványzászlókat – a legemlékezetesebb Novák Előd rendőrség elől elfutós akciója a budapesti Városházánál. A Pride más rendezvényeit is megpróbálták megzavarni, a korábbi évekhez hasonlóan főként a Budaházy-család és maroknyi követője.

A Légió Hungária szélsőjobboldali szervezet ma is akciózott a Főpolgármesteri Hivatal előtt, egyik tagja „Stop LMBTQstb Propaganda” feliratot festett az épület elé, amelyre a városvezetés nemrégiben a szivárványos zászlót is kihelyezte.