Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kedden is szélsőjobboldali tüntetők próbálták megzavarni a Budapest Pride egyik eseményét

Ez a cikk több mint 3 éves.

A tegnapi incidens után a Budapest Pride egyik keddi programját is megpróbálták megzavarni szélsőjobboldali tüntetők, ezúttal a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai mentek ki a 8. kerületi Loffice-hoz, ahol a Szivárványcsaládokért Alapítvány tartott kerekasztal-beszélgetést a szivárványcsaládokról.

A helyszínen jelenlévő kollégánk szerint a demonstrálók 20-30-an lehettek, a HVIM-hez pedig csatlakozott még néhány szélsőjobboldali tüntető, köztük a Hozz Világra Még Egy Magyart Mozgalomból ismert Budaházy Edda is. A Pride egyik szervezője a Mércének elmondta, megkérték őket, hogy ne menjenek be a rendezvényre, de ők így is egészen az ajtóig mentek, tehát – a rendezők szerint – engedély nélkül léptek be egy magánterületre.

A kiérkező rendőrség mindenkit igazoltatott, miután a tüntetők szervezőket és más jelenlévőket is verbálisan bántalmaztak, illetve az elején hangoskodtak, molinókat mutattak fel és rendezők arcához közel tartották a megafont – nyilatkozta a Pride egyik szervezője.

Továbbá, annak ellenére, hogy a Pride-osok megkérték őket, hogy ne készítsenek róluk felvételeket, ők ezt így is megtették.

Mindezek ellenére a beszélgetést nem sikerült megzavarniuk a szélsőjobboldali tüntetőknek.

Szélsőjobboldali tüntetők a Budapest Pride eseményén augusztus 18-án. Fotó: Mérce

A Pride házirendje egyébként részletesen meghatározza, milyen magatartási formák nem megengedettek a rendezvényeken, amikhez igazodva a szervezőknek jogukban áll megakadályozni a rendbontók bejutását.

„A résztvevők részvételükkel vállalják, hogy nem tanúsítanak a Budapest Pride manifesztójával és a rendezvény céljával ellentétes magatartást és elfogadják, hogy a programszervező jogosult a rendezvényen való részvételt megtagadni és onnan kizárni azokat, akik a Házirendet vagy a rendezvény helyszínének házirendjét megszegik.

A rendezvényen való részvétel megtagadása és a rendezvényről való kizárás a programszervező jogköre. Akitől a szervező a belépést megtagadta, nem jogosult a rendezvény helyszínére belépni és azon részt venni. Akit a szervező a rendezvényről kizárt, annak a rendezvény helyszínét azonnal el kell hagynia”

– olvasható a nyilvános házirendben.

Javítás: a cikk korábbi verziójában helytelenül írtuk, hogy a beszélgetést a Háttér Társaság szervezte, ők csupán közvetítettek, illetve ügyvivőjük a kerekasztal résztvevője volt.

Címlapkép: Mérce